TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Algemene Rekenkamer: de meerwaarde van gebundelde kennis (II)

(foto: Henk van der Veen)\ (foto: Henk van der Veen);

De Algemene Rekenkamer in Den Haag heeft een nieuwe gevelsysteem. Wel ziet de gevel er bijna exact zo uit als de vorige gevel. Grote verschil is dat deze heel is en dat hij dit keer is gemonteerd zonder de tekortkomingen die de eerste versie had meegekregen.

 

Heeft u deel I van Algemene Rekenkamer: de meerwaarde van gebundelde kennis al gelezen?Minimaal maar belangrijk
Het houten raamwerk zorgt voor een spouw van zo'n 3 a 4 cm. Aan de bovenzijde, bij de dakrand, is die afgedekt met een zinken kap maar aan de zijkanten en de onderzijde is hij open, wat voor ventilatie zorgt. De Verotec platen zelf zijn door Donec Afbouw voorzien van een zwart randprofiel. Tussen de betegelde platen is een smalle open voeg gelaten. Het lijkt alsof dat dilataties zijn, net als bij het vorige systeem, maar dat is schijn; de werkelijke dilataties zitten in de ondergrond. De eis was echter dat de gevel er net zo zou uitzien als weleer. Toch is aan die eis niet voor de volle 100% voldaan. Het vorige systeem miste een aantal cruciale details, wat er mede voor zorgde dat het zo snel degenereerde. Die details zijn nu wel toegevoegd, al gingen daar wel eerst intensieve gesprekken met de opdrachtgever aan vooraf. Zo zat er in de cannelures een open horizontale voeg. Water kon daardoor vrij eenvoudig achter de gekleurde tegeltjes komen, met alle gevolgen van dien. Die voeg is nu dicht.

Onzichtbare kracht
Een tweede aanpassing is een lekdorpel onder de raamkozijnen. Die zat er vroeger niet en de opdrachtgever wilde het ook nu niet. Zo'n detail is echter cruciaal voor het behoud van de gevel, het zorgt ervoor dat regenwater niet achter de tegels kan komen. De overtuigingskracht bleek voldoende, de lekdorpels zijn er gekomen. En ze zijn zo ontworpen en netjes achter de op afstandhouders geplaatste houten raamdorpels weggewerkt dat ze absoluut niet opvallen.

Marktgerichte benadering
Volgens Roel Tromp is dat kleine maar o zo belangrijke lekdorpeltje een typisch voorbeeld van hoe belangrijk de samenwerking tussen PHB Paul Hardonk Bouw, Sto Isoned en Habovo was. En ook een bevestiging dat Habovo de juiste richting heeft gekozen. \"We hebben een aantal jaren geleden gezegd dat we het als bedrijf anders willen aanpakken. Niet meer puur op calculatie aanbesteden; dat is je reinste zelfmoord. In plaats van een productgerichte benadering zijn we marktgericht gaan denken. Dus niet 'wat willen wij van een aannemer', maar 'wat verwacht de aannemer van ons'. Op die manier word je er als afbouwer al in het voortraject bij betrokken.”

Meerwaarde van de expert
“Zeker bij gevelisolatieprojecten is dat erg belangrijk”, vervolgt Roel Tromp. “Neem nou zo'n lekdorpel. Het is een tamelijk normaal detail maar wel eentje dat vaak genoeg wordt vergeten. Als we de samenwerking niet zo met elkaar hadden opgetuigd en wij waren erin gestapt zonder medewerking vooraf, dan was de kans groot geweest dat niemand aan dat profiel had gedacht. Dat is geen verwijt naar aannemer en fabrikant, die kunnen nu eenmaal niet alles weten. Maar het punt is dat als je er naderhand achterkomt dat zo'n detail over het hoofd is gezien, dat je het achteraf moet gaan aanbrengen. Áls het je al lukt om iedereen er dan nog van te overtuigen dat zo'n detail er écht moet komen. Vaak is het daar dan te laat voor en wordt je appél niet meer gehonoreerd.\"

Gestart met een schone lei
“Het was niet meer dan logisch dat we dit als ketenpartners hebben aangepakt”, zegt Jeroen Kleijer, projectleider bij PHB Paul Hardonk Bouw. “De Rijksgebouwendienst had voor een design & build-contractvorm gekozen. Dat betekent dat er geen bestek op basis van Stabu was, maar dat de markt zelf met oplossingen moest komen. Dan zoek je als aannemer samenwerking met experts om tot de oplossing te komen. Nou was uit het onderzoek in de voorgaande jaren al gebleken dat er veel oplossingen te bedenken zijn voor zo’n probleem. Die oude adviezen hebben we terzijde geschoven en we zijn gezamenlijk ‘from scratch’ begonnen om tot de beste oplossing te komen.” De manier van samenwerken is Jeroen Kleijer goed bevallen, en heeft het een bijzonder goed resultaat opgeleverd.

Loon naar werken
Ook Erik Groendijk is zeer te spreken over de samenwerking. Voor Sto Isoned was daar nog een andere reden voor. Anders dan de afbouwer wordt de leverancier immers wél vaak in een vroegtijdig stadium geraadpleegd. Vaak is hij dan niet de enige en is het maar afwachten of het inbrengen van kennis en het verstrekken van advies ook daadwerkelijk gehonoreerd wordt met een bestelling. \"Door de contractvorm die we hier hadden, hadden we goede zekerheid dat we ook daadwerkelijk partner zouden zijn. Niet dat je anders je kennis niet deelt, maar het is toch een stuk prettiger als je weet dat je er ook daadwerkelijk voor betaald gaat worden.\"

Goedkoop is duurkoop
Last but not least had uiteraard ook de opdrachtgever baat bij het samenwerkingsverband. Hij kon immers optimaal profiteren van de verzamelde kennis, en dat heeft hem een kwalitatief goed gevelsysteem opgeleverd. Zo werd gaandeweg het proces steeds duidelijker wat de Algemene Rekenkamer feitelijk gedaan wilde hebben. In het begin was dat beeld nog niet helemaal helder, maar door veel te overleggen en te bespreken werd het voor alle partijen, inclusief de opdrachtgever zelf, duidelijk wat men nu eigenlijk precies wilde. Dat hield wel in dat de eerste kostenraming op basis van de aanvankelijke opdracht veel te laag bleek te zijn. De uiteindelijke bouwsom kwam bijna vier keer zo hoog uit. \"Dat betekent niet dat het duurder is geworden dan nodig was, maar dat het systeem zo goed is geworden als de opdrachtgever wilde\", zegt Roel Tromp. Erik Groendijk beaamt dat. \"Er lag hier een probleem en dat moest worden opgelost. De opdrachtgever heeft bewust gekozen voor een kwaliteitsniveau en niet voor de goedkoopste manier. Men wilde best wel betalen, maar niet opnieuw leergeld.\"

Algemene Rekenkamer
Opdrachtgever: Algemene Rekenkamer/Rijksgebouwendienst, Den Haag
Aannemer: PHB Paul Hardonk Bouw BV, Deventer
Gevelsysteem: Sto Isoned, Tiel
Gevelafwerking: Habovo Afbouw, IJsselmuiden; Metselbedrijf van der Weerd, IJsselmuiden; Donec Afbouw, Deventer (alledrie onderdeel van Habovo Groep, IJsselmuide)

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2014

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store