TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

De klassieke vloer doet het nog steeds erg goed

Mebest - Candido\ (foto: Jan Willem Kommer);

De hoogtijdagen van terrazzo liggen alweer een tijdje achter ons, maar nog altijd weet de particulier het ambachtelijke product met zijn luxe uitstraling te waarderen. Niet alleen als het gaat om het herstel van bestaande vloeren of aanrechtbladen, maar ook voor nieuw werk, is de ervaring van het Amsterdamse terrazzobedrijf Candido.

Terrazzobranche krabbelt op
“Je kunt merken dat de crisis voorbij is”, zegt Leandro Candido. “We hebben een aantal lastige jaren gehad waarin de particuliere markt op een laag pitje stond, je ziet nu dat mensen weer bereid zijn om geld uit te geven aan hun woning. Er wordt weer verhuisd en als er in de nieuwe woningen een oude beschadigde terrazzovloer onder het tapijt wordt ontdekt, dan mag die worden hersteld.” Het lijkt er op dat de draad van voor de crisis weer wordt opgepakt; de interesse voor oude stijlen, het herstellen ervan. Wat dat betreft zit Candido goed in de hoofdstad, want daar is in de vorige eeuw een enorme hoeveelheid terrazzo gemaakt. “Op het hoogtepunt zaten hier zo’n dertig bedrijven”, zegt Francesco Candido, de vader van Leandro.

Showroom en website
Herstellen is niet het enige dat het Amsterdamse terrazzobedrijf doet, de particulier heeft eveneens belangstelling voor nieuw terrazzo. Vloeren, maar ook aanrechtbladen, wastafels, badkuipen en complete douches. Candido heeft bij de werkplaats een showroom waar verschillende mogelijkheden op dat vlak te zien zijn. De deur wordt er niet platgelopen, maar daar maken vader en zoon Candido zich niet druk om. “We moeten het niet hebben van passanten. De mensen die hier komen zijn heel bewust op zoek naar terrazzo. Ze hebben ons gevonden via onze website of ze hebben over ons gehoord van vrienden of kennissen.”

Overzichtelijk aanbod
In de showroom kunnen mensen twee keukenopstellingen zien, een badkamer, uiteraard een terrazzovloer en verder een behoorlijk aantal monsters van verschillende mengsels en mozaïeken. Het is ruim en overzichtelijk. “Heel anders dan onze vorige showroom”, zegt Leandro Candido. “Daar hadden we heel veel uitgestald. Zo veel dat het onoverzichtelijk werd en mensen door de bomen het bos niet meer konden zien.” Die ervaring heeft geleerd dat het voldoende is om mensen een idee te geven van wat mogelijk is. “Het gebeurt zelden dat ze een staal zien en zeggen, ‘Ja, dit willen we’. Meestal is het ‘Dit willen we maar dan nog met die kleur erbij’, of ‘Dat maar dan net een beetje anders’. Dan maken we een nieuwe staal, die kunnen ze mee naar huis nemen om te kijken of het past bij de tegels.”

Klassiek heeft de voorkeur
Wat kleuren betreft kun je met terrazzo vele kanten op; er zijn zelfs behoorlijk felle gele, groene, rode en blauwe steentjes. De meeste mensen beperken zich echter tot grijs, zwart en wit, is de ervaring van de Italiaanse Amsterdammers. “Nederlanders houden niet van bonte kleuren”, zegt Francesco Candido. Wellicht dat daarom de klassieke vloer - een grijs vlak met een zwarte band met witte en zwarte blokjes eromheen - het nog steeds erg goed doet. “Er zijn veel mensen, zelfs architecten, die terrazzo niet kennen. En als ze het kennen dan is het vaak het klassieke. Ze weten niet wat je er nog meer mee kunt doen. Dat is jammer, want er zijn heel veel mogelijkheden. En het is gewoon product dat erg lang meegaat.”

Eeuwenoud
Terrazzo is een eeuwenoud ambachtelijk product. Het bestaat uit een mengsel van specie met stukjes natuursteen dat wordt geschuurd en gepolijst. De oorsprong ervan ligt in het Italië van de 15e eeuw. Daar werd het gebruikt voor het maken van onder andere terrassen en kerkvloeren. Rond de vorige eeuwwisseling, toen veel Italiaanse terrazzowerkers hun thuisland verlieten, maakte ook Nederland kennis met terrazzo of granito, zoals het toen vaak genoemd werd. Er zijn prachtige vloeren mee gemaakt in openbare ruimtes zoals de stations van Amsterdam en Groningen, en de Passage in Den Haag. Ook zijn er tijdens de jaren 20 en 30 in veel woningen terrazzovloeren gelegd. Bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog raakte het zijn aura van luxe wat kwijt doordat er toen veel sociale woningen werden gebouwd die douchebakken, lavetten en aanrechtbladen van terrazzo kregen. 

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store