TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Degelijke en elegante vloer in Roermonds restaurant

\

Een tikje klassiek mag je de vloer van Brasserie De Lobby bij Hotel Roermond wel noemen. Wat uiterlijk betreft dan, want de terrazzo toplaag en de goed doordachte dekvloer die er onder ligt zijn net zo 21e eeuws als de horecagelegenheid zelf
Winkelen, slapen, winkelen

Wie gevraagd wordt naar de populairste attracties van Nederland zal niet in eerste instantie Designer Outlet Roermond noemen. Toch trekt deze mensenmagneet, die in 2001 werd geopend met 70 winkels, jaarlijks bijna zes miljoen mensen. Dat is meer dan de Efteling. En het zou zo maar kunnen zijn dat dat aantal nog hoger gaat worden. Uiteraard is winkelen een dagbesteding, maar straks na de vierde uitbreidingsfase staat de teller op 200 winkels; en het wordt lastig om die allemaal in één dag te bezoeken. Dus groeit het aantal hotelkamers in de regio mee. En kwam het pal naast het station gelegen ‘Hotel de la Station eerder aan zijn eind dan gepland. 25 kamers had het hotel, dat in 1935 werd geopend. Door veroudering was daar zo’n 80 jaar later minder dan de helft nog van te verhuren. Renoveren was geen optie, benodigde modernisaties als een lift konden niet worden toegevoegd. Slopen en herbouwen was de enige weg, wist de eigenaar. In maart 2018 opende het nieuwe, 68 kamers tellende Hotel Roermond de deuren. Tegelijkertijd werd de bij het hotel horende brasserie De Lobby in gebruik genomen. Het restaurant beschikt over een prachtige nieuwe terrazzovloer, gelegd door De Vries Terrazzo.


Zekerheid boven alles

Met 475 m2 was het een groot werk voor het kleine terrazzo bedrijf uit Oss, en niet alleen qua oppervlak. De Vries was ook verantwoordelijk voor de dekvloer, en dat maakte er een werk van van meer dan € 100.000,-. “Met zulke bedragen wil je elk risico vermijden”, zegt Willie de Vries. “Vandaar dat we Technisch Bureau Afbouw vooraf advies hebben gevraagd wat de beste manier was om een en ander uit te voeren.”
Basis voor het werk van De Vries Terrazzo was de betonvloer die aannemer Koppen Bouw had gemaakt. Het idee was om daar eerst nog een isolatielaag van zo’n 10 cm op aan te brengen waar dan de leidingen voor cv en elektra overheen zouden moeten komen. Die leidingen zou De Vries dan in de 8 cm dikke dekvloer moeten opnemen. Op het grootste deel van die bijna 600 m2 grote dekvloer moest een terrazzo toplaag van 2 cm komen; voor de resterende 150 m2 waren verschillende andere soorten afwerking bedacht.
“Die cv-leidingen in de dekvloer wilde ik niet”, zegt Willie de Vries. “Daar gaat heet water doorheen en dat zou scheurgevaar opleveren voor de terrazzo toplaag.” De terrazzoman werd in zijn mening gesteund door het advies van TBA. Op aanraden van technisch adviseur Onno de Vries werden de cv-leidingen op de constructievloer aangebracht, in het isolatiemateriaal. De elektriciteitsleidingen konden wel op de isolatieplaten worden gelegd, bij voorkeur onder de wapening. Op een gegeven moment kreeg de terrazzoman echter een telefoontje dat die leidingen óp de wapening waren aangebracht. “Het bleken hier en daar zelfs hele clusters te zijn, dicht tegen elkaar aan. Dat vond ik te riskant, dan heb je hele stukken waar je dekvloer veel minder dik is dan je eigenlijk nodig hebt.” De wapening werd op die plekken doorgeknipt, de blokjes waar hij op rustte werden weggehaald zodat het hele pakket kon zakken en er nieuwe wapening overheen kon worden gelegd.
Buigen of barsten

De Vries Terrazzo bracht de dekvloer niet zelf aan, daar werd Vloerenbedrijf Van Zandvoort voor ingeschakeld. “We maken zelf ook wel dekvloeren, maar gezien de planning en de omvang van het werk was het beter om dit uit te besteden”, zegt Willie de Vries. “We zijn er wel bij gebleven om een aantal zaken zelf te doen.” Hij doelt onder meer op het aanbrengen van de dilataties. Die waren nodig omdat de dekvloer niet hechtend werd aangebracht maar op een folie die over het isolatiemateriaal was gelegd. Met het oog op de benodigde buigtreksterkte en huidtreksterkte van de opgelegde dekvloer, mochten oppervlakken niet groter dan 80 m2 zijn. Dagproducties werden daar op afgestemd zodat de Vries op de juiste plekken foamband kon plaatsen.
Eveneens vanwege de benodigde buigtrek- en huidtreksterkte had TBA geadviseerd om een hulpstof toe te voegen aan de specie van de dekvloer. Willie de Vries moest wat vooroordelen overwinnen om daar in mee te gaan. “Ik heb in het verleden niet zulke goede ervaringen gehad met superplastificeerders, daarom gebruik ik ze nooit. Als wij een dekvloer maken, dan gebruiken we zandcement met een kifmortel erin. Maar van de technisch adviseur van TBA begreep ik dat er bij de nieuwe generatie superplastificeerders best goede producten zitten dus heb ik de vloerenlegger laten weten welke hij moest gebruiken.”
Klassiek uiterlijk

Nadat de dekvloer geheel volgens het advies van TBA was gemaakt, kon de terrazzovloer toplaag worden aangebracht. Het moest een klassiek ogende vloer worden; zwarte banden langs de muren en een wit veld in het midden, van elkaar gescheiden door een strook van twee rijen marmerblokjes, zwarte en witte.
“Omdat het zo’n groot oppervlak is, leek het mij mooi om grove stenen te gebruiken”, zegt Wille de Vries over het terrazzo-mengsel. “Ik heb daar een aantal monsters voor gemaakt en daar was de opdrachtgever erg enthousiast over.” Voor de witte velden gebruikte De Vries een mengsel van Bianco Verona in drie verschillende groottes, Nero Ebano en Bardiglio. Dezelfde kleuren en materialen gebruikte hij voor de zwarte banden, maar dan in een andere verhouding. Daarnaast werd dat mengsel nog donkerder gemaakt door zwartzand in plaats van zilverzand toe te voegen. “Pigment is er niet aan te pas gekomen”, aldus Willie de Vries. “Dat doet toch wat afbreuk aan de kwaliteit.”
Vereende krachten

Net als de dekvloer ligt de terrazzo toplaag rondom los. Zowel langs alle wanden als om de ronde betonnen kolommen zijn 7 mm  dikke kantstroken van foam aangebracht. De dilataties in de dekvloer zijn doorgezet in de fraaie toplaag. “We hebben dubbele hoekprofielen geplaatst die we opvulden met polythyreen strips. Dan konden ze niet vollopen als we de terrazzo gingen smeren. Toen de terrazzo klaar was konden we die strips er simpel uittrekken en de voeg afkitten op een rugvulling.”
Voor het leggen van de forse terrazzovloer riep De Vries de hulp in van collegabedrijf Van Rijbroek Terrazzo uit Erp. “We zijn maar met z’n tweeën, dat is echt te weinig voor zo’n vloer. Van Rijbroek is ook met twee, en met nog een opperman erbij ging het prima.”Zodra 60% van de vloer klaar was, begon weer een andere partij, FloorCare, met het schuren.
Klaar voor de start en de toekomst

Een vloer in een restaurant kan redelijk wat voor de kiezen krijgen. Daarom leek het geen overbodige luxe om een beschermende laag aan te brengen. “In het verleden hebben we wel wat problemen gehad met dergelijke middelen”, zegt Willie de Vries. “Een tijdje geleden liepen we echter tegen R400 van Obtego aan en dat bevalt ons wel goed. We hebben de monsters er mee ingewreven en daar van alles overheen gegooid en het weer schoongemaakt. Het werkte prima. De opdrachtgever was ook tevreden met het uiterlijk, het spul geeft namelijk een mooie glans.” De leverancier van de impregneer geeft ook een onderhoudsadvies voor de behandelde vloer, dat heeft De Vries doorgegeven aan de eigenaar.
Het terrazzowerk was bij lange na niet het laatste dat moest gebeuren voor de opening van hotel en brasserie. Daarom werd de vloer, nadat hij helemaal was ingewreven en vervolgens 24 uur had kunnen drogen, volledig afgedekt. Zo zijn de gasten van Brasserie de Lobby verzekerd van een prachtige spiksplinternieuwe terrazzovloer.
Hotel Roermond/Brasserie De Lobby

Architect: Kern Architecten, Roermond
Interieurarchitect: Feran Thomassen Design & Architecture, Echt
Aannemer: Koppen Bouw, Weert
Terrazzovloer: De Vries Terrazzo, Oss

 
Over De Vries Terrazzo

De geschiedenis van De Vries Terrazzo Oss bv gaat terug tot 1954. In dat jaar richt W.J.de Vries, die het terrazzovak leerde bij de firma D' Angelo in Venlo en Marcolina in Den Bosch, ‘W.J.de Vries Cementvloerenbedrijf’ op. In 1979 gaat zijn enige zoon, W.G.H.de Vries, zelfstandig verder onder naam ‘W.G.H.de Vries Vloerenbedrijf bv’, wat later wordt omgezet in ‘De Vries Terrazzo Oss bv’. Sinds 2011 is Roel de Vries eigenaar van het terrazzobedrijf.
Meer dan 20 jaar zijn W.G.H.(Willie) de Vries en zijn  zoon Roel de Vries uitsluitend bezig met het vervaardigen van terrazzo - en mozaïekwerk. Het tweemansbedrijf beschikt over het Vloerkeur-certificaat en maakt onder meer terrazzo vloeren, aanrechtbladen (geprefabriceerd en op locatie), straatmeubilair, mozaïek. Het bedrijf voert ook reparaties en restauraties van terrazzo uit.
Website: www.devriesterrazzo.nl

 

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store