TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Een tropisch bos vol terrazzo (deel II)

\De oudste dierentuin van Nederland vernieuwt. Maar bij al het vernieuwen verliest Artis haar historie niet uit het oog. En dus zijn er in het pas geopende Apenhuis, naast dieren en planten, ook allerlei prachtige monumentale elementen te zien. Sommige daarvan zijn origineel, andere zijn opnieuw gemaakt. De terrazzovloeren bijvoorbeeld die Tat & Zn bij de entrees van het Apenhuis legde, en ook in het Apenhuis zelf.\n\nHeeft u deel I van Een tropisch bos vol terrazzo al gelezen?\n\n\nZwevende dekvloer met vloerverwarming\nIn het Apenhuis zelf komen de blokjes niet terug, maar voor de rest is er wel met dezelfde materialen gewerkt. Met het lichte mengsel is een vloer gemaakt die lijkt op een pad van lange, verspringende terrazzotegels. “We wilden het zo maken dat je als bezoeker een beetje tussen de bomen kunt komen”, zegt Bart Jan Onderwaater. “Als je op de punt van zo’n ‘tegel’ gaat staan, dan is het net of je in het oerwoud bent.” Messingstrips om de 40 cm zorgen voor het tegeleffect. Met prefab tegels werken was geen optie. Die zouden veel te zwaar zijn om mee te werken, en ze zouden ook nooit zo vlak kunnen worden gesteld als nu de vloer is. Ook de combinatie met vloerverwarming zou niet hebben gekund, en dat was wel een vereiste. In een Apenhuis moet het immers tropisch warm zijn, en daar was ook vloerverwarming voor nodig. Die is opgenomen in de Cw20 (voorheen een D30) dekvloer die ook door M.Tat & Zn. is gelegd, op een bijzondere constructievloer.\n\nSpeciale constructie voor het wandelpad\nZo’n anderhalve meter onder het looppad ligt nog een vloer. Daarop zijn, in de lengterichting van het Apenhuis, twee muurtjes gemetseld. In de ruimte tussen de muurtjes is de technische installaties geplaatst. De ruimten aan buitenzijden van de muurtjes is bestemd voor de aarde voor de beplanting. Op de muurtjes is door aannemer BK Bouw een betonnen constructievloer aangebracht, in de verspringende vorm van het wandelpad. De mannen van Tat hebben daar een laag Tempex op gelegd, daarop zijn krimpnetten aangebracht waar de slangen van de vloerverwarming aan zijn bevestigd. De slangen zijn helemaal onder de specie gezet, vervolgens is daar weer een krimpnet op gelegd en nog een laag specie op aangebracht. “Bij elkaar is dat zo’n 4,5 cm dik”, zegt Rob van Tuinen. “We hebben dat verdicht met een trilplaat en afgereid tot 1,5 cm onder peil. Vervolgens hebben we de strips gesteld en een terrazzovloer van 1,5 cm dik gemaakt.”\n\nSpeciale aanpassingen voor zwaargewicht\nMidden in het Apenhuis zijn de zaken wat anders aangepakt. Daar ligt de terrazzovloer - met zwarte band - van wand tot wand,  en is het ‘bos’ er midden op geplaatst, in een reusachtige plantenbak. Die is gemaakt door Tomaello BV uit Vlaardingen, net als de bakken voor de waterpartijen in het bos aan het tegelpad. “Dat is geen werk voor ons”, zegt Romano Tat. “Zij zijn gespecialiseerd in dat soort dingen. We hebben wel gezamenlijk naar de samenstelling van de specie gekeken. Zij gebruiken andere bindmiddelen dan wij en dat kan kleurverschillen veroorzaken.“\n\n\n\nZwaargewicht\nGevuld met grond en planten weegt de plantenbak een slordige 25.000 kilo. Dat vroeg om een speciale staalconstructie onder de vloer. En ook de dekvloer die Tat & Zn. maakte is anders dan elders in het Apenhuis, zo legt Rob van Tuinen uit. “Om de bak heen ligt wel een zwevende dekvloer met vloerverwarming, maar de dekvloer onder de bak hebben we rechtstreeks op de betonnen constructie gemaakt. Zonder Tempex en zonder vloerverwarming dus, want anders heb je een grote kans op scheuren.”\n\nNetjes weggewerkte dilataties\nMocht de bak ooit worden weggehaald, dan zal daar wel een keurige terrazzovloer onder vandaan komen, geschuurd en al. Het enige dat dan aan de plantenbak zal herinneren, zijn de dilatatiestrips die precies daar zijn aangebracht waar de randen van de bak zouden komen te staan. Vanwege de vloerverwarming is de vloer rondom de plantenbak ook gedilateerd.\n\nLof en respect\nIn totaal heeft TAT & Zn. zo’n 300m2 vloeroppervlak voor z’n rekening genomen. Naast de opvallende vloeren bij de entrees van het Apenhuis en in het Apenhuis zelf zijn dat ook nog de vloeren van verzorgings- en quarantaineruimtes in zowel het Apenhuis als het Vogelhuis. Een week of twaalf zijn de terrazzowerkers er mee bezig geweest. Vol lof zijn ze over de samenwerking met aannemer BK Bouw en opdrachtgever Artis. “Er was veel respect voor ons werk”, aldus Romano Tat en Rob van Tuinen. “We hebben alle hulp gekregen om het zo goed en zo snel mogelijk te doen. We hebben hooguit een half uur vertraging opgelopen. Heel prettig om zo te werken. En uiteraard is het prachtig om iets blijvends te mogen maken op zo’n bekende plek waar zo ontzettend veel mensen op af komen.”\n\nEen stralende toekomst\nIedereen zal een bezoekje willen brengen aan het nieuw ingerichte Apenhuis. Een behoorlijke belasting voor de vloer dus, maar daar is hij prima tegen bestand. “Het is misschien wel wat luxe voor een apenhuis , maar terrazzo is een heel goed toepasbaar product voor deze situatie,” zegt Bart Jan Onderwaater. “Daarnaast is het gewoon erg mooi. Iedereen van Artis is er enthousiast over. Tat heeft het dan ook fantastisch gelegd.”\nAls het aan diezelfde Tat ligt, dan wordt de vloer alleen maar mooier. Daar heeft hij een onderhoudsadvies voor afgegeven. “De vloer wordt elke dag schoongemaakt. Ik heb gezegd dat ze dat niet met bijtende stoffen of zuren mogen doen maar dat ze Ecover moeten gebruiken. Daar zit een beetje lijnolie in wat de vloer gaandeweg steeds meer glans zal geven. En het is op ecologische basis, en dat is wel zo prettig voor de omgeving waar de vloer in ligt.”\n\nOpdrachtgever\nNatura Artis Magistra, Amsterdam\n\nArchitect\nRappange & Partners, Amsterdam\nLandLab, Arnhem\n\nAannemer\nBK Bouw, Bussum\n\nVloeren en terrazzo\nTat & Zn. BV, Huizen\n\n \n

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest 5, 2011

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store