TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Grootse terrazzovloer voor kleine Sint Pieter (deel II)

\Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de parochiekerk van de Heiligen Agatha en Barbara tot ‘Basilica minor’ werd verheven. De Vries Terrazzo was precies op tijd klaar met de restauratie van de terrazzovloer van de Basiliek van Oudenbosch, zoals de kerk inmiddels bekend staat.

Heeft u deel I van Grootse terrazzovloer voor kleine Sint Pieter al gelezen?

Complete vloer vervangen
De volgende opdracht voor De Vries Terrazzo was vergelijkbaar. Ook links voor in de kerk moesten de banken wijken voor een open ruimte. De bestaande terrazzovloer, drie velden en twee gangpaden, was er zo slecht aan toe dat hij volledig moest worden vervangen. De oude vloer werd tot aan het altaar uitgezaagd waarna De Vries hetzelfde patroon weer teruglegde.

Mozaïek cadeau
De nieuwe vloer is voorzien van een klein mozaïek. “We vonden dat er al bij de eerste twee nieuwe stukken die we hebben gemaakt een mozaïek hoorde, maar daar was toen geen geld voor”, zegt Willie de Vries. “Ook bij dit deel was dat zo, maar nu hebben we het aan de Basiliek geschonken.”



Van het een komt het ander
Of het nu aan de gift aan of aan het vakmanschap van de Ossenaren lag, er volgden nog meer opdrachten. Rechts voorin de kerk moest ook een nieuwe vloer worden gelegd, en de vele scheuren in de bestaande vloeren en mozaïeken moesten gerepareerd. Vooral de scheur in het mozaïek voor het altaar was ernstig.

Hoogteverschillen wegnemen

Aan de ene kant van de scheur was de vloer maar liefst 5 cm omhoog gekomen. Zo’n probleem zit diep, in de ondervloer, maar om dat nu allemaal te slopen en opnieuw te maken ging veel te ver. Het hoogteverschil moest dus op een andere manier worden goedgemaakt. De Vries Terrazzo haalde aan beide zijden van de scheur zo’n 5 cm vloer en mozaïek weg. Op die manier kon het hoogteverschil geleidelijk worden overbrugd.

Vakkundige reparatie
De scheur zelf werd diep ingezaagd en vervolgens uitgekapt. “Dat moet je op z’n minst recht naar beneden doen maar het liefst schuin, zodat de scheur beneden breder is dan boven. Dan kan de vulling zich er niet uitwerken”, aldus Willie de Vries. De scheuren zijn gevuld met een cement met een superplastificeerder erin. Op die manier moeten de reparaties flexibel genoeg zijn om eventuele verdere werking in de ondervloer op te vangen.

Goed verdichten
Het bovenste gedeelte van de scheur werd opgevuld met korrels. “Die vulling moet je goed verdichten, zodat je zo min mogelijk cement ziet”, legt Willie de Vries verder uit. “En het is zaak om de korrels iets boven het oppervlak te laten uitsteken. Je moet ze immers kunnen afslijpen tot de helft van de korrelgrootte om dezelfde structuur als van de oude vloer naar voren te laten komen.”

Trotse opdrachtgever
Alles bij elkaar was het repareren van de scheuren, zo’n 170 meter in totaal, een zeer arbeidsintensief werk waar De Vries Terrazzo maanden mee bezig is geweest. Het eindresultaat leverde wel een zeer tevreden opdrachtgever op, die trots is op de gerestaureerde vloer. Zo wordt het grote mozaïek voortaan in al zijn glorie getoond. Het doopvont dat er vroeger op stond, heeft een andere plek gekregen.

Gerestaureerd zoals het hoort
Ook De Vries Terrazzo is tevreden over het eindresultaat. “Natuurlijk zie je nog wel iets van de restauratie, maar over twee jaar is dat zo goed als weg”, zegt Willie de Vries. “En zo moet een restauratie ook zijn. Tenminste, deze restauratie. Bij een echt oude vloer vind ik dat je verschil tussen nieuw en oud wel mag zien, maar bij deze vloer niet. Die ligt er pas 100 jaar.”

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Mebest nr. 5 van 2012

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store