TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Haastige spoed, maar dan goed (deel I)

\ foto: Henk Snaterse;

Heemskerk heeft een nieuwe Albert Heijn, een hele grote nog wel. De weg er naar toe was lang en zwaar, 7 jaar vol juridisch gesteggel en getouwtrek. Maar toen de kogel eenmaal door de kerk was, moest de nieuwe supermarkt er natuurlijk wel heel snel komen. Voor vloerenbedrijven Ega Floor Tec en Nicky Huisman BV betekende dat een tamelijk krap schema; er was twee dagen tijd om 4.000 m2 dekvloer te leggen.


Beperkte keuze
De vraag kwam van Ton Schilder uit Volendam. Neerlands grootste tegelzettersbedrijf moest in de nieuwe Albert Heijn XL in Heemskerk voor 4000m2 betegelde vloer zorgen, inclusief de dekvloer. Zwevend, cementgebonden en zo’n 30 à 45 mm dik moest hij worden. En hij moest heel snel betegeld kunnen worden. Of Ega Floor Tec daar een oplossing voor had. Een zwevende gesmeerde zandcementdekvloer van die dikte zou onvoldoende buigtreksterkte hebben, vandaar dat het een vloeivloer moest worden. Het bedrijf uit Beemte Broekland is gespecialiseerd in cementgebonden vloeivloeren en egalisaties. Ega Floor Tec stelde een vloersysteem voor dat bestond uit een vloerfolie, kantstroken, Weberfloor 4945 glasvezelwapeningsnet en de Weberfloor 4350 Fibers van Saint-Gobain Weber Beamix. “Dat is eigenlijk de enige vloer die hier kon”, zegt Jeffrey Kolkman van Ega Floor Tec. “Door bepaalde toeslagstoffen is hij al na 4 uur beloopbaar en een dag later kun je hem betegelen.”

Steeds meer, steeds sneller
Omdat het om 4.000 m2 ging en de vloer in welgeteld twee dagen moest worden aangebracht, kon Ega Floor Tec wel wat hulp gebruiken. Die werd gevraagd aan Nicky Huisman BV. Het bedrijf uit Berlicum beschikte namelijk over een speciale pomp met een veel hoger rendement dan de gebruikelijke gietpompen. De Brabander had de machine laten bouwen door het Duiste BMS Baumaschinen. “Opdrachtgevers vragen steeds meer van vloerenbedrijven”, verklaart hij die keuze. “Vloeren moeten steeds dikker en ze moeten steeds sneller klaar. Natuurlijk kun je op een werk meer ploegen inzetten maar dat is niet rendabel. Je hebt gewoon power nodig, machines met meer vermogen; maar die zijn er niet. Vandaar dat ik er zelf een heb laten maken.” Omdat hij in eigen land geen bedrijf kon vinden dat dat avontuur met hem aan wilde, kwam hij terecht bij de Oosterburen. “De markt is daar groter, daar kan zo’n machine wel in productie worden genomen.”Maatwerkpomp
In de praktijk bleek de pomp toch niet helemaal te voldoen. Hij draaide een respectabele 12 m3 per uur  maar dat was toch nog te weinig voor Nicky Huisman.
Dus bouwde BMS Baumaschinen een nog krachtiger pomp, volledig afgestemd op de wensen van de vloerenlegger uit Berlicum. Deze pomp heeft een zeer sterke vier cilinder turbodieselmotor en een worm die op het vermogen is aangepast.
Daarnaast is het een achterlosser. Nicky Huisman daarover: “Alle machines hebben de bak voor en de motor achter. Volgens mij is dat niet handig want zo’n pomp moet je altijd eerst draaien als je hem hebt neergezet. Ik wilde het perse andersom, dan kun je gelijk aan de slag als je hem hebt losgekoppeld.”

Recordtijd
De Worker nr. 1, zoals de pomp heet, was net op tijd klaar om in Heemskerk zijn debuut te maken. En wat voor een debuut!  De mensen van BMS waren naar Heemskerk gekomen om te kijken hoe het ging, en hoewel ze de machine zelf hadden gebouwd, geloofden ze hun ogen niet. Slechts twee uur en zes minuten waren er nodig om een kwart van het totale oppervlak te leggen. “1000 m2 in twee uur tijd, niet normaal!”, zegt Nicky Huisman. Het zijn indrukwekkende cijfers. En dan te bedenken dat het met anhydriet nog sneller was gegaan. “Daar kan de machine 20 m3 per uur van verpompen.”, aldus Nicky Huisman. De droogtijd van een dergelijke vloer paste echter niet in de planning.

Afgestemde logistiek
Met alleen de snelle machine waren de vloerenleggers van Ega Floor Tec  en Nicky Huisman BV er nog niet, het hele logistieke proces moest wel op dat tempo aansluiten. Zo werden er door Weber Beamix vier grote silo’s met de droge componenten  neergezet op de bouwplaats. Die zijn in de twee dagen waarin de vloer werd gelegd nog eens drie keer bijgevuld. Omdat het materiaal uit Eindhoven moest worden aangevoerd, was dat met het oog op filedruk nog best spannend. Het gieten mocht immers geen vertraging oplopen.

Lees verder in deel II van Haastige spoed, maar dan goed

Ook gepubliceerd in Mebest nr. 1 van 2013

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store