TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Haastige spoed, maar dan goed (deel II)

\ foto: Henk Snaterse;

Heemskerk heeft een nieuwe Albert Heijn, een hele grote nog wel. De weg er naar toe was lang en zwaar, 7 jaar vol juridisch gesteggel en getouwtrek. Maar toen de kogel eenmaal door de kerk was, moest de nieuwe supermarkt er natuurlijk wel heel snel komen. Voor vloerenbedrijven Ega Floor Tec en Nicky Huisman BV betekende dat een tamelijk krap schema; er was twee dagen tijd om 4.000 m2 dekvloer te leggen.

Heeft u deel I van Haastige spoed, maar dan goed al gelezen?


Kwaliteitsbewaking
Jeffrey Kolkman was verantwoordelijk voor het proces op de bouwplaats, het mengen van de droge componenten met water, het maken van een constante kwaliteit specie die aan de pomp werd gevoerd. Hij is zeer ervaren in het werken met silosystemen, doe dit al sinds de introductie van de gietvloeren. Vandaar dat hij verantwoordelijk was voor de vloeimaat. “Het is heel belangrijk dat de vloeibaarheid steeds hetzelfde is”, zegt hij. “We hebben dan ook doorlopend monsters genomen in het werk om dat te controleren.”

Snelheid gedrukt
Jeffrey kolkman  zorgde er ook voor dat de specie in het juiste tempo het gebouw in werd gepompt. Daar stond vijf man klaar om de vloer te gieten, te dobberen, te peilen, het wapeningsnet op zijn plaats te houden en de 120 meter lange slang te verplaatsen. “Het moet allemaal snel gebeuren maar ook weer niet te snel”, zegt Nicky Huisman. “Je moet er voor waken dat de vloer jou niet inhaalt. Je ziet hem tijdens het gieten al droog worden, en dat moet je voorblijven want anders vloeit hij niet meer in elkaar over.” Op enig moment moest inderdaad de capaciteit van de pomp wat worden teruggeschroefd, maar vreemd genoeg zat hem dat niet in de snelheid van de ploeg binnen als wel in de snelheid van de silo’s; die konden het tempo van de Worker nr. 1 niet bijbenen.Geen vocht, geen tocht
Dankzij de krachtige pomp van Nicky Huisman BV en de gietexpertise van Ega Floor Tec hebben de twee bedrijven de 4.000 m2 volgens de planning in twee dagen kunnen leggen. Vier gangen zijn er voor nodig geweest. De vloer is dan ook verdeeld in vier vakken van elk 1000 m2, op de aansluitingen zijn later de dilataties ingezaagd. Drogen gebeurde gewoon aan de lucht, de vloer is niet afgedekt met een folie. Uiteraard is er wel goed opgelet dat de ruimte goed afgesloten was, vocht en tocht zou funest zijn voor de vloer. En zeker deze vloer moest perfect zijn. “Er mag echt niets in zitten”, zegt Jeffrey Kolkman. “Er kwam tegelwerk op en dan moet zo’n vloer echt supervlak zijn.”

Samenwerken loont
Het is niet het eerste project dat de twee vloerenbedrijven samen hebben gedaan. “We helpen elkaar wel vaker”, Nicky Huisman. “Dat kan ook makkelijk. We zitten niet in elkaars vaarwater, vullen elkaar juist aan. Zij doen alles onder de twee centimeter en wij alles daarboven. Wij smeren zandcement en zij gieten cementgebonden vloeren. Wij hebben de machine, zij hebben het gieten helemaal onder de knie. Wij gieten ook wel, maar alleen anhydriet.” “En daar helpen wij Nicky weer mee”, zegt  Jeffrey Kolkman. “Je kunt beter met elkaar werken dan tegen elkaar. De vloer in Heemskerk bewijst dat maar weer eens.”

Albert Heijn Heemskerk
Opdrachtgever: Albert Heijn, Zaandam
Architect: Alberts & Van Huut, Amsterdam
Aannemer: Bimmerman, Utrecht
Vloeren: Tegelzettersbedrijf Schilder B.V., Volendam - Ega Floor Tec, Beemte Broekland -  Nicky Huisman B.V., Berlicum
Plafond- en wandmontage: Bimmerman, Medemblik

Ook gepubliceerd in Mebest nr. 1 van 2013

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store