TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Lichtend voorbeeld tussen grijze kolossen (deel II)

\ (foto: Henk van der Veen};

De Woudesteincampus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat op de schop. De komende tien jaar wordt er driftig gerenoveerd, uitgebreid en nieuw gebouwd. Het grauwe onoverzichtelijke gebied moet een verleidelijk en inspirerend universiteitsdorp worden. Tot de eerste dingen die al zijn gerealiseerd hoort het kersverse Erasmus Paviljoen. Als het multifunctionele ontmoetingspunt een voorproefje is van hoe de campus er komt uit te zien, dan kon het er nog wel eens gezellig druk worden.

Keuze aangepast
Doordat wanden en plafonds in 3D BIM-model waren getekend, was goed te bepalen waar het lijnenspel strak moest doorlopen en waar het mocht verspringen. Al snel werd duidelijk dat de aanvankelijke keuze om met het Derako Grill-systeem te werken, niet verstandig was. Dat zou technisch erg ingewikkeld worden en de visuele doelstelling zou er niet mee gehaald kunnen worden. Met het Derako Lineair open systeem lag dat anders. Door de manier van monteren zou Punt Systeembouw daar wel een optimaal eindresultaat mee kunnen realiseren.



Precisiewerk
De basis van het systeem bestaat uit SRL-profielen. Die zijn door Derako aan de hand van de tekeningen gebogen in de juiste radiussen. “De profielen zijn gemaakt van geëxtrudeerd aluminium, dat heeft meer stijfheid dan staal”, aldus Jan Dirk Hageman. Het aluminium is geanodiseerd tijdens de productie, om ze zwart te maken. Punt Systeembouw maakte gebogen schenkels waar die profielen op gemonteerd moesten worden. CNC-gestuurd freeswerk garandeerde dat de radiussen van de schenkels precies klopten.

Hout in toom gehouden
Het montagebedrijf heeft de schenkels op een onderlinge afstand van 60 cm hart-op-hart gezet. Naar de hoeken toe, zijn ze dichter bij elkaar geplaatst. Om de lijnen zo zuiver mogelijk te houden moest het hout in de buurt van de krommingen meer gefixeerd worden. Vooral ook  omdat de lamellen van  Amerikaans rood eiken zijn gemaakt, een wat nerveuze houtsoort die meer werkt dan veel andere soorten. Om die reden is het nieuwe montagesysteem van Derako gebruikt. In de 5,9 meter lange SRL-profielen zijn inkepingen gefreesd waarin een speciale gepatenteerde clip is vastgeklikt. Hiermee ontstaat er niet alleen een 100% blinde bevestiging, maar is ook een strakke fixatie gegarandeerd die het hout beter in toom houdt. De lamellen, 15 mm dik en 60 mm breed, hebben zo een vaste onderlinge afstand van exact 15 mm die nauwelijks groter of kleiner zal worden als het hout gaat werken.

Als een bouwpakket
Om het hout op de hoeken zo netjes mogelijk te kunnen monteren, had Derako de lamellen op basis van de tekeningen in het juiste verstek gezaagd. Maar liefst 1600 verschillende hoeken zijn het geworden. Ze zijn allemaal genummerd zodat Punt Systeembouw precies wist welke lamellen waar moesten komen. De monteurs begonnen met die hoeken en zijn vervolgens van daar uit gaan uitvullen. De lamellen zijn wisselend van lengte. Ze zijn met een mes en groef verbinding aan elkaar gezet en verspringend gemonteerd zodat de naadjes niet opvallen. Dat zou immers het strakke beeld verstoren.

Van tekentafel naar praktijk
“Dat was één van de dingen waar het aankomt op het vakmanschap van de afbouwer,”zegt Jan Dirk Hageman. “Je pakt 80 à 90% van zon project op de tekentafel, maar de laatste 10% wordt toch bepaald door de man die het monteert. Er zijn altijd dingetjes die in de praktijk net een beetje afwijken en ter plekke moeten worden opgelost. Wil hij dat goed kunnen doen, dan is het wel belangrijk dat de afbouwer bij het voortraject wordt betrokken. Hij moet begrijpen hoe wij gedacht hebben en wij moeten begrijpen hoe hij het wil aanpakken.”

Als een lampion
De intensieve voorbereiding was niet alleen noodzakelijk om het project te kunnen uitvoeren, hij betaalt zich ook nog eens terug op andere vlakken. “Hoe beter je voorwerk, hoe efficiënter je kunt produceren en hoe beter je je levertijden kunt halen”, zegt de directeur van Derako. “Daarnaast is het zo dat je met zo’n project kennis in je bedrijf ontwikkelt waar je ook op een later moment weer goed gebruik van kunt maken.” Meeste voldoening zal echter het eindresultaat zelf opleveren. Mede door de houten wanden en plafonds is Erasmus Paviljoen een uitzonderlijk fraai referentieproject geworden. Zeker ’s avonds ontstaat een bijzonder beeld. De metalstudwanden achter het hout zijn afgewerkt met Sprayplan, een akoestische spuitproduct. Het materiaal is rood. Als ’s avonds de rood eiken wanden en plafonds worden aangelicht en ook het licht achter de lamellen brandt, dan oogt het paviljoen met zijn gebogen vormen als een Chinese lampion. Een lichtend voorbeeld voor een campus die op weg is naar internationale allure.

Erasmus Paviljoen
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit Rotterdam, Rotterdam
Architect: De Zwarte Hond, Rotterdam / Powerhouse Company, Rotterdam
Aannemer: Lokhorst Bouw & Ontwikkeling, Beverwijk
Plafond- en wandmontage: Punt Systeembouw, Heerhugowaard

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store