TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

PI Zaanstad: 25 jaar vooruitkijken levert andere inzichten (deel I)

Mebest - PI Zaanstad\ (foto: De Jong Luchtfotografie);

Heel erg spannend klinkt het niet, 40.000 m2 gietvloer; en dan ook nog eens grijs. Maar Vandevloeren BV uit Schiedam merkte dat het een ander verhaal wordt wanneer je die vloer moet aanbrengen in een supermoderne penitentiaire inrichting die volgens een DBFMO-overeenkomst wordt gerealiseerd.


Gebouwd voor de toekomst
Over iets meer dan een half jaar opent op bedrijventerrein HoogTij in Westzaan een indrukwekkend grote nieuwbouw de deuren. Sluit de deuren is eigenlijk meer op z’n plaats, want het gaat om een penitentiaire inrichting die plek biedt aan meer dan 1000 gedetineerden. PI Zaanstad, zoals het 68.000 m2 grote justitiële complex heet, vervangt onder meer de Bijlmerbajes en De Koepel in Haarlem. Beide gevangenissen zijn verouderd. Dat is PI Zaanstad nog lang niet; de penitentiaire inrichting is toekomstbestendig gebouw. Dat is het resultaat van de Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen het het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justitiële Inrichtingen en consortium Pi2. Het Rijksvastgoedbedrijf is met dit samenwerkingsverband van bouwbedrijven Ballast Nedam en voorheen Royal Imtech een DBFMO-overeenkomst aangegaan. Niet alleen de bouw maar ook ontwerp, financiering, onderhoud en beheer zijn dus de verantwoordelijkheid van de private partijen.

Besparen op energiekosten
Meerwaarde creëren is waar het om draait bij dit soort samenwerkings- en contractvormen. De gedachte is dat, wanneer een opdrachtgever alleen het einddoel formuleert en zich niet met inhoud en uitvoering bemoeit, marktpartijen de ruimte krijgen hun denkvermogen en innovatiekracht optimaal in te zetten. En dat moet dan sneller, betere of goedkopere eindresultaten opleveren.
Voor PI Zaanstad betekent het DBFMO-contract onder meer dat het complex energieneutraal is. Stroom wordt geleverd door zonnepanelen en een windmolen en er is een warmte-koude-opslagsysteem (WKO) aangelegd voor de verwarming en de koeling. Ook de vorm van het gebouw draagt bij. Zo zijn de cellen in PI Zaanstad verdeeld over vier bouwlagen. Vergelijk je dat met de Bijlmerbajes waar de gedetineerden zijn ondergebracht in zes torens met elk veertien verdiepingen, dan scheelt zo’n laagbouw alleen al een hoop liften.25 jaar lang verantwoordelijk
Ook op het gebied van vloeren heeft de contractvorm zijn invloed gehad, zo legt Guido Tuinder van Vandevloeren uit. Het bedrijf uit Schiedam heeft vrijwel alle vloeren in het justitiële complex aangebracht, zo’n 50.000 m2 dekvloer, 40.000 m2 gietvloer, 5.000 m2 stoffering, 2.000 m2 sportvloer en vele kilometers plint. “Normaal gesproken neem je een werk aan, je voert het uit en je gaat verder naar het volgende werk. Uiteraard doe je je werk goed en uiteraard bestaat er zoiets als garantie, maar dat is toch wel anders dan wanneer je 25 jaar lang verantwoordelijk bent voor het onderhoud en het beheer van wat je hebt gemaakt.” Nou ligt die verantwoordelijk niet bij Vandevloeren zelf, maar het vloerenbedrijf heeft wel veel meer met de aannemer moeten meedenken over onderhoudsvraagstukken dan gebruikelijk. “Dat begon heel breed met het type vloerafwerking en ging gaandeweg steeds dieper, tot op de kleinste details.”

Zo sterk als de zwakste schakel
Van de 68.000 m2 bvo is zo’n 40.000 m2 voorzien van Arturo PU2060 Gietvloer van Arturo Unique Flooring, een merk van Unipro. De keuze voor een gietvloer is mede gemaakt op grond van LCC, Life Cycle Costing. “Dan kijk je niet alleen naar wat je betaalt voor een product en voor het aanbrengen ervan, maar ook naar de levensduur en de onderhoudskosten over langere tijd”, zegt Guido Tuinder. Zeker wat dat laatste aspect betreft, scoort de gietvloer hoger dan tegels. Rene Rieborn van Unipro legt dat uit: “Doordat ze machinaal worden geproduceerd en dus een constante kwaliteit hebben, zijn tegels op zich wel sterk. Ze hebben echter voegen en als je kijkt naar hygiëne en onderhoud, dan is dat zeker op de langere termijn een zwakke schakel.”

Onverwachte vraagstukken
Gietvloeren moesten het dus worden. Die zijn naadloos en goed reinigbaar en krasbestendig en slijtvast. Ontstaat er mechanische schade, dan is dat goed te repareren. “Maar omdat hier elke keer de vraag wordt gesteld hoe het er over 25 jaar uitziet, ga je toch wat meer nadenken over dergelijke dingen”, zegt Guido Tuinder. “Zo zijn wij voorstander van een transparante toplaag; die is sterker  dan een gekleurde. Hij is alleen niet UV-bestendig en daardoor kan de gietvloer eronder vergelen. Moet je dan een keer ergens een schade repareren, dan krijg je een kleurverschil. Je wilt natuurlijk niet dat in dat geval de hele vloer opnieuw moeten worden gecoat. Dan kun je er voor kiezen om een niet vergelende gietvloer toe te passen. Die is alleen twee keer zo duur, en op een oppervlakte van 40.000 m2 maakt dat nogal een verschil.”

 

Lees verder in deel II van PI Zaanstad: 25 jaar vooruitkijken levert andere inzichten

 

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 6 van 2015

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store