TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

PI Zaanstad: 25 jaar vooruitkijken levert andere inzichten (deel II)

Mebest - PI Zaandam\ (Foto: Pi2 - Fred Meijer);

Heel erg spannend klinkt het niet, 40.000 m2 gietvloer; en dan ook nog eens grijs. Maar Vandevloeren BV uit Schiedam merkte dat het een ander verhaal wordt wanneer je die vloer moet aanbrengen in een supermoderne penitentiaire inrichting die volgens een DBFMO-overeenkomst wordt gerealiseerd.

Heeft u deel I van PI Zaanstad: 25 jaar vooruitkijken levert andere inzichten al gelezen?

Uitgebreid uitproberen en testen
Samen met Unipro maakte het vloerenbedrijf een flink aantal stalen met verschillende systeemopbouwen waar allerlei krastesten mee werden gedaan en reparaties op werden uitgevoerd. De keuze viel uiteindelijk op een systeem met een kleurechte gepigmenteerde aflak, die is UV-bestendig. Vandevloeren zou daar het liefst nog een transparante laag overheen hebben aangebracht vanwege de krasbestendigheid en slijtvastheid, alleen hing ook daar weer een prijskaartje aan. Guido Tuinder: “Uit ervaring weet je dat dat een goede keuze zou zijn, maar als je moet aangeven wat je er nou wérkelijk mee opschiet voor de komende 25 jaar, dan is dat toch heel moeilijk.”

De ene keuze leidt tot de andere
Ook de dekvloer speelde een rol bij de keuze voor het uiteindelijke systeem, en op zijn beurt werd de keuze voor de dekvloer weer ingegeven door de omstandigheden. Op de begane grond moest rekening worden gehouden met optrekkend vocht vanuit de ondergrond. “Wanneer dat door de dekvloer en de semi-permeabele schraplaag van de afwerking heen dringt, kan het blaasvorming in de gietvloer veroorzaken”, legt René Rieborn uit. “Om die osmose te voorkomen, moet je voor een vochtscherm zorgen.” Wanneer vocht uit de ondergrond wordt tegengehouden door de epoxyschraplaag, dan heb je kans dat de dekvloer langdurig nat blijft, en daar is niet elk type dekvloer geschikt voor. “Met het oog op arbeidsomstandigheden, kwaliteit en snelheid werken we het liefst met anhydriet, maar nu hebben we traditionele zandcement dekvloeren aangebracht”, zegt Guido Tuinder. “Die zijn nu eenmaal beter bestand tegen vocht dan anhydriet.”Dilateren tegen wil en dank
Op de verdiepingen speelde dat vochtprobleem niet, maar daar had Vandevloeren wel een ander vraagstuk op te lossen. Langs de cellen loopt een galerijvloer. De verwachting was dat die zou gaan doorbuigen. “Men wilde geen dilataties, maar als je niets doet, dan weet je zeker dat de dekvloer gaat scheuren, en de gietvloer ook”, zegt Guido Tuinder. Het vloerenbedrijf uit Schiedam loste dat probleem op door profielen toe te passen die zo min mogelijk opvallen; aluminium strips met een opvulling van kunststof in dezelfde kleur grijs als de gietvloer.

12 kilometer minder zorg
Ook de aansluiting van de vloer op de cellen vroeg om extra aandacht. De ruim 650 cellen zijn prefab gemaakt en stuk voor stuk in hun geheel in het gebouw geplaatst. Daarna werden dekvloeren en gietvloeren aangebracht. Om werking op te vangen, moesten die los worden gehouden van de units. Normaal gesproken worden zulke naden afgekit, maar ook hier rees de vraag of dat wel een verstandige keuze zou zijn. Kitnaden hebben immers behoorlijk wat onderhoud nodig wil je schimmelvorming voorkomen, en dan nog is de kans groot dat ze na verloop van tijd moeten worden vervangen. Over een langere periode zou dat een aardige kostenpost kunnen betekenen. “Dat is het grote verschil met de gebruikelijke bouw. Door dit DBFMO-contract moet je je steeds afvragen Wat betekent dit voor de komende 25 jaar?”, zegt Guido Tuinder.Daarom hebben we vóór het aanbrengen van de gietvloer een pvc-plint met een voetje op de dekvloer geplaatst. Hij dekt de kantstroken af maar kan wel vrij bewegen, en is veel onderhoudsvriendelijker dan een kitnaad.” Alleen bij de deuren kon dat detail niet worden gebruikt. Omdat er geen andere opties waren, is daar wel gekit. Maar met die plintoplossing heeft Vandevloeren er wel voor gezorgd dat PI Zaanstad 12 kilometer minder van die onderhoudsgevoelige kitnaden heeft.

 

Brandcertificering gietvloeren
Gietvloeren moeten een CE-markering hebben. Deze markering wordt beschreven in DIN-EN 13813. Deze norm schrijft voor dat er een brandtest uitgevoerd moet worden volgens EN-ISO 11925-2 en EN-ISO 9239-1. Op basis van de resultaten van deze testen wordt volgens norm EN13501-1:2007+A1:2009 de gietvloer geclassificeerd. De brandtesten worden door een geaccrediteerde instantie uitgevoerd.

Er zijn 7 Eurobrandklassen, waarbij A1 fl de hoogste klasse is. Deze producten leveren geen bijdrage aan brand.
Er is ook een indeling naar rookontwikkeling. s1 fl staat voor geringe rookproductie, S2 voor gemiddelde rookproductie en s3 fl voor grote rookproductie.

Brandklassen\

De gietvloer bij PI Zaanstad:
Door de wettelijke plicht van de CE-markering, worden Arturo PU-Gietvloeren met toplak getest op:

- ontvlambaarheid (verticale brandproef contact met kleine vlam) volgens EN-ISO 11925-2
- reactie bij brand (met stralingswarmte) volgens EN-ISO 9239-1

Uit de testen volgt een indeling volgens EN 13501-1 2007 + A1:2009 in brandklasse (B fl) en rookklasse (s1 fl). Voor het genoemde vloersysteem van PI2 Zaanstad is de brandclassificatie dus: B fl -s1 fl. Dat wil zeggen dat de vloer ruimschoots voldoet aan de eisen die in het Bouwbesluit worden genoemd. Het Bouwbesluit stelt namelijk brandklasse D fl als minimumeis voor alle beloopbare oppervlakken. Alleen voor vluchtroutes licht die eis hoger, Cfl.

Penitentiaire Inrichting Zaanstad
Opdrachtgever: Het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justitiële Inrichtingen
en
Opdrachtnemer: consortium Pi2: Ballast Nedam, Imtech Building Services BV, (inmiddels zonder Imtech)
Architecten: EGM Architecten, Dordrecht; Fokkema & Partners, Delft; Mecanoo Architecten, Delft
Dekvloeren en vloerafwerking: Vandevloeren, Schiedam
Leverancier gietvloeren: Arturo Unique Flooring, een merk van Unipro, Haaksbergen

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 6 van 2015

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store