TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Philipsdorp: lichtend voorbeeld voor vloerrenovaties (deel II)

Vloerrenovatie Philipsdorp - Mebest 2016/5\

Vocht, schimmel, zwam; houten balkenvloeren met kruipruimtes zijn er goed in. Isoleren doen ze daarentegen minder. Reden voor woonbedrijf Eindhoven om ze bij de renovatie van Philipsdorp te vervangen door een vloersysteem dat korte metten maakt met vocht en kou.

Heeft u deel I van 'Philipsdorp: lichtend voorbeeld voor vloerrenovaties' al gelezen?Timing is alles
Marc van de Middegaal bedacht zijn nieuwe vloerconcept precies in de periode dat Woonbedrijf de plannen ontvouwde voor de renovatie van Philipsdorp. Bij dat project was de Bouwhulpgroep betrokken, een architecteninitiatief dat zich nadrukkelijk richt op renovatievraagstukken. “Zij hebben een concept bedacht waarbij woningen worden gerenoveerd met complete componenten. Het idee is om met een vaste club partijen in een heel korte tijd zo’n onderdeel van een woning te kunnen vervangen. Voor bijvoorbeeld daken en gevels hadden ze al zo’n systeem, maar nog niet voor de vloer. Mijn plan paste goed in het concept dus ik kwam op het juiste moment. Vanaf het begin zijn we bij deze renovatie betrokken, in bijna alle woningen in Philipsdorp ligt onze vloer.”Wachten op een ISSO-code
Voor het mooie zou Vloer+ misschien een paar jaar eerder bedacht moeten zijn; dan had de vloer bij de start van de renovatie al de ISSO-code gehad waar nu nog het wachten op is. “De ISSO-code geeft aan dat de isolatiewaarde van een product is onderzocht en dat er een bepaalde waarde aan is gekoppeld”, legt Marc van de Middegaal uit. “Door de waardes van alle isolerende maatregelen in een woning op te tellen, wordt het energielabel vastgesteld.” Omdat Vloer+ zonder ISSO-code nog niet meedoet in die rekensom en Woonbedrijf wel label B wilde behalen, moesten wat extra maatregelen worden getroffen op andere plekken in de woning; bijvoorbeeld door betere isolatie toe te passen bij het dak of in de gevel. Of door, zoals bij de hoekwoningen gebeurde, een laag tempex op de korrellaag te leggen voordat de dekvloer werd aangebracht. “Misschien zouden de woningen zelfs naar label A gaan als onze vloer meetelt”, zegt Marc van de Middegaal. Hij hoopt dat aan het eind van dit jaar te weten, dan verwacht hij de ISSO-code voor Vloer+ op zak te hebben.

Nog zat te doen
Vloer+ is heel specifiek voor de renovatiemarkt ontwikkeld, en dan vooral voor de vervanging van houten balkenvloeren. Dat type vloer is sinds de jaren vijftig bij nieuwbouw echter successievelijk vervangen door beton dus de markt is eindig. Bang om zonder werk te komen zitten is de vloerenondernemer echter niet. Volgens de cijfers zouden er in Nederland nog zo’n 2 miljoen woningen met dit soort vloeren moeten zijn dus voorlopig kan hij nog even vooruit. “Daarnaast is het een vloer die je evengoed in nieuwbouw toe kan passen en die markt leeft weer.”

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 5 van 2016

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store