TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Pim Metman was veel meer dan alleen ‘Mister Mebest’

Pim Metman - Mebest 2016/4\ Beurzen, boekuitreikingen of wat voor evenement dan ook, Pim Metman zorgde ervoor dat er een van de Nederlandse bewindslieden aanwezig was om kennis te maken met de afbouwbranche. (foto: Henk van der Veen);

Het kwam onverwacht, het bericht dat Pim Metman, oud-hoofdredacteur van Mebest, op 12 juli op 74-jarige leeftijd is overleden. Pim maakte van Mebest een afbouwmagazine van formaat. Maar hij heeft nog veel meer betekend voor de afbouwbranche. Daar laten de mensen die lang met hem hebben samengewerkt geen twijfel over bestaan.

Mebest breed gemaakt
“Pim Metman heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan het vernieuwingsproces van de afbouwbranche”, zegt Jan van de Kant, jarenlang voorzitter van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven en van het Bedrijfschap STS (voor stukadoors, terrazzo en steengaasstellers) en de opvolgers daarvan. “Pim werkte al bij het bedrijfschap toen ik daar in 1980 in het bestuur kwam. Hij deed daar voornamelijk PR en communicatie, waaronder Mebest. Dat was altijd een soort normenblad voor stukadoors maar nadat het in 1967 naar het bedrijfschap is overgegaan, is daar verandering in gekomen. Pim heeft er een veel breder blad van gemaakt. Aanvankelijk met veel terrazzo, daar had hij een zwak voor, maar later ook met artikelen over vloeren, systeemwanden en -plafonds.”

Een liefhebber van kunst
“Pim schreef graag over de mooie dingen in het vak”, zegt Hans Geerken. De oud-stukadoor heeft zich zowel bij NOA, het bedrijfschap als opleidingsinstituut Savantis nadrukkelijk ingespannen voor  de ontwikkeling van het stukadoorsvak. En daarbij kwam hij Pim Metman vaak tegen. “Pim was een man die zeer geïnteresseerd was in kunst en techniek en derhalve altijd zocht naar onderwerpen in het stukadoorsvak waarbij de techniek kunst was of erg in de buurt van kunst kwam. In die zin werkte ik graag met hem samen. We deden onderzoek naar fresco’s en sgraffito. We doken in de techniek, ik maakte het en hij schreef erover in Mebest.”

Hans Geerken: “Pim was mede-initiatiefnemer van de wereldberoemde ‘Stucstompers; een aantal muzikale bedrijfsgenoten die tijdens Afbouwbeurzen een gelegenheidsband vormden en de boel muzikaal opluisterden met hoofdzakelijk Jazz- en dixielandmuziek. Pim zelf speelde dan de contrabas.”

Hart voor de branche
“Bijzonder stucwerk, daar had Pim inderdaad veel mee”, beaamt Jan van de Kant. “In Mebest gaf hij altijd veel aandacht aan oude technieken, ornamenten, lijsten. Maar hij was ook altijd erg geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Gevelisolatie, mechanische verwerking met pompen en spuiten en dergelijke. Ook daar schreef hij veel over en dat heeft er in een belangrijke mate aan bijgedragen dat de branche kennismaakte met die ontwikkelingen en met die technieken aan de slag ging.”
“Hij heeft ook tal van landelijke acties bedacht die ten grondslag hebben gelegen aan de ontwikkeling van nieuwe technieken en herontdekking/herbeleving van oude technieken”, zegt Hans Geerken. “In die zin was Pim Metman een grote stimulator van onderzoek en onderwijs.”

;Pim Metman - Mebest 2016/4\ Pim Metman introduceerde het ‘Van de redactie’ in 1978, sindsdien is het een vast onderdeel van Mebest.;

Een man met visie
“Alles wat nieuw was bracht hij onder de aandacht in Mebest” zegt Thea van Oosten die jarenlang zijn secretaresse was. “Siergrindvloeren, kunststofvloeren, gevelisolatie, nieuwe technieken. En al die dingen waar hij in Mebest over schreef, liet hij terugkomen op beurzen, in presentaties en demonstraties. En dan zorgde hij dat met opleidingsprogramma’s als ‘Verder met Vakmanschap’ de stukadoors en afbouwers konden leren hoe het moest. Zo liet Pim alles in elkaar grijpen, tot en met het kantoorpand van bedrijfschap STS in Woerden. Daar moest uiteraard buitengevelisolatie op. Pim bedacht dat het goed moest opvallen op het bedrijventerrein dus is het helemaal knalroze geworden.”

Oog voor beeld
Henk van der Veen heeft ruim 25 jaar als fotograaf met Pim samengewerkt aan Mebest en heeft goed kunnen zien hoe het blad onder de creatieve hoofdredacteur groeide. “Pim vond de vormgeving en opmaak van het blad erg belangrijk. Die is onder hem dan ook erg veranderd. Hij zei altijd ‘veel mensen lezen niet, die kijken vooral plaatjes. Dus we doen veel en grote foto’s’. De foto’s moesten er wel goed uitzien dus hij vond het maar niets als stukadoors in oude spijkerbroeken en t-shirts met gaten rondliepen. We hadden altijd overalls bij ons als we naar een project gingen.
Het was in feite aanzet tot het ’witte pakken-plan’, weet Thea van Oosten. “Pim vond die vieze oude kleding slecht voor het imago van de branche. Hij heeft toen het ‘witte pakken-plan’ bedacht en dat samen met het bestuur van STS uitgevoerd. En het heeft gewerkt, tegenwoordig dragen stukadoors speciale witte werkkleding.”

Creatieve geest
“De branche heeft altijd erg veel waardering gehad voor Pim”, zegt Hans Geerken. “Ze vonden het prachtig hoe hij in Mebest hun werk promootte. Maar misschien kennen meer mensen hem van beurzen dan van het blad. De beurspresentatie van het bedrijfschap STS was altijd spraakmakend.” Jan van de Kant herinnert zich dat nog goed. “De beursdeelnames leverden vaak stevige discussies op met het bestuur, want de stands die Pim bedacht kostten doorgaans behoorlijk veel geld. Maar na afloop kon hij wel altijd zeggen dat het druk was geweest op de stand, de juiste mensen geweest waren en er goede gesprekken waren gevoerd met diepgang. Dat het de kosten en moeite zeker waard was, al was dat misschien niet direct zichtbaar.”

Thea van Oosten: Pim was heel creatief en had veel humor. Er werd altijd veel gelachen op het werk, dat was belangrijk. Hij kon mensen goed enthousiasmeren, bij een project betrekken en motiveren.

Allemaal voor de branche
“Pim was enorm creatief en een echte persoonlijkheid”, zegt Jan van de Kant. “Hij zorgde er altijd voor dat prominenten de stand van het bedrijfschap bezochten. Dan wist hij me precies te vertellen wanneer ik op de stand moest zijn want dan kwam er een minister langs. Allemaal voor de promotie van de branche.” Henk van der Veen legde die momenten dan vast. “Dan moest ik die foto’s zo snel mogelijk ontwikkelen en afdrukken en zorgen dat ze bij Cobouw kwamen, dan stonden ze de volgende ochtend in de beurskrant en kon iedereen zien dat er een minister op de stand van het bedrijfschap STS was geweest. En uiteraard schreef hij er dan later weer over in Mebest.”

 

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest 2016 nr. 4


 

 

 

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store