TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Terrazzovloer met lef en lussen (deel II)

\ (foto: Henk van der Veen);

Geen innovatie zonder pioniers, zonder durfals die nieuwe terreinen verkennen. Maar ook geen innovatie zonder durfals die die pioniers de ruimte geven. De terrazzovloer die terrazzobedrijf GJ Maarschalkerweerd in een Utrechtse woning legde, is daar het bewijs van. Lef om iets nieuws te proberen en lef om het zo te laten uitvoeren, ondanks de wetenschap dat het wel eens fout zou kunnen gaan.

 

Heeft u deel I van Terrazzovloer met lef en lussen al gelezen?

 Als een aanrechtblad
De oude marmervloer werd verwijderd en ook de kalkzandlaag waarmee de holtes tussen de togen waren opgevuld. Met zandcement hebben de terrazzowerkers de ondervloer opnieuw uitgevlakt. Op de zandcementdekvloer verlijmden ze de bouwpanelen, in steensverband en met een flexibele lijm. Ook onderling werden de elementen verlijmd. Zowel aan de onder- als de bovenzijde kwamen er glasvezelmatjes op de naden, om eventuele werking te kunnen opvangen. Om niets aan het toeval over te laten, zijn de panelen vrijgehouden van de wanden. “We hebben daar metalen wapening in aangebracht, net als je bij aanrechtbladen doet eigenlijk”, zegt Marco Maarschalkerweerd. Omdat die staven vervolgens helemaal in beton zijn ingekapseld, zal er geen vocht bij het ijzer komen en zal het dus niet gaan roesten en werken.

Een goede bestemming
Op de Lux Elements-ondergrond brachten Marco Maarschalkerweerd en Aldo Corradi 2,2 cm terrazzo aan; een heel bonte variant die de opdrachtgevers zelf hadden samengesteld. “We hebben wel geprobeerd aan te sluiten op wat je hier verder in de buurt ziet, maar het is toch wel onze eigen kleurencombinatie”, zegt de opdrachtgeefster. De band langs de wanden, met voornamelijk Rosso Levanto, is haast paars. Hij wordt aan de binnenzijde omkaderd door een strook van blokjes Carrara. In de hoeken gaat die strook over in de befaamde lus van de Kretenzer. Het veld is licht met een ruime hoeveelheid kleurrijke en deels tamelijk grove korrels. “Daar zit van alles tussen, ook restmateriaal dat ik van collega’s heb gekregen”, zegt Marco Maarschalkerweerd. “Dat was dan vaak te weinig om nog hele vloeren mee te maken maar prima te gebruiken als strooigoed. En het maakt er een bijzondere vloer van want er zaten heel oude voorraden bij.”Eigen ontwerp
Blikvanger in het entreeportaal is een mozaïek, een vijfbladige bloem. Ook die is ontleend aan een van de andere huizen in de buurt. “Alleen was dat een bloem met vier bladen, maar dat vond ik te strak”, zegt de bewoonster. “Daarnaast zijn we in ons gezin met z’n vijven dus ik vond het wel leuk om daar in het mozaïek naar te verwijzen. Ik heb het ontwerp zelf aangepast, maar dat viel nog niet mee!”. Het mozaïek zelf is gemaakt door oud-terrazzodocent Dick Derksen.
In het entreeportaal is naast de paarse band ook nog een fijne grijze band gelegd. Dat grijs is ook te vinden in de overgang naar de gang. Daar geeft de strook het idee van de drempel die er niet meer is. Aan weerszijden van de ‘drempel’ hebben de terrazzowerkers messingstrips geplaatst. Het is de enige dilatatie in de hele vloer, meer wilden de opdrachtgevers er niet. Mogelijk was het wel beter geweest om ook in de gang zelf te dilateren, want ondanks de goed doordachte ondervloer heeft de terrazzovloer toch wat tikjes gekregen van de werkende constructievloer.

Lef en vertrouwen
Uiteraard zijn de scheurtjes in het terrazzo hersteld, en zonder dat je er iets van ziet. “Dat kan heel goed met deze samenstelling”, zegt Marco Maarschalkerweerd. “Heb je maar één kleur, dan zie je al snel dat er is bijgewerkt, maar met zo’n bonte samenstelling valt dat veel minder op.”
De scheurtjes hebben niet tot problemen met de opdrachtgevers geleid. “Marco vond het eigenlijk onverantwoord om hier een terrazzovloer te leggen; we hadden zelfs al een paar keer afscheid van elkaar genomen. Maar wij wilden gewoon heel graag deze vloer. Toen hij met dit voorstel kwam, heeft hij ons heel open verteld over de risico’s. Dat heeft ons veel vertrouwen in hem gegeven. We zijn er vervolgens samen in gestapt en we hebben de risico’s heel bewust geaccepteerd.”
Marco Maarschalkerweerd is op zijn beurt vol lof over zijn opdrachtgevers, en vooral hun lef. “Het is soms erg fijn om een product te mógen maken, om te werken voor een klant die de ruimte geeft voor innovatieve oplossingen en niet het onmogelijke eist. Dán kun je innoveren.”

Opdrachtgever:Anoniem
Aannemer: Bouwbedrijf Tewibo BV, Werkhoven
Architect: Clemens Koemans, Utrecht
Terrazzovloer: Terrazzobedrijf GJ Maarschalkerweerd, Wijk Bij Duurstede

 

Eerder gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2013

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store