TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Uit de praktijk van TBA: Scheuren en nepscheuren

Mebest 2016-6\ De gescheurde vloertegels moeten worden vervangen en als de dekvloer eronder niet deugt, dan moet die ook worden hersteld. (foto: Onno de Vries);

De adviseurs van Technisch Bureau Afbouw (TBA) worden regelmatig ingeschakeld als er problemen zijn op afbouwgebied. Ook tegelwerk en natuursteen behoren tot hun expertise. Zo werd technisch adviseur Onno de Vries recent gevraagd om scheuren in de natuursteen tegelafwerking van een vloer te beoordelen en advies te geven over het herstel ervan.
Voorbereiding

Voor een goed oordeel is het belangrijk om te weten hoe de ondergrond is opgebouwd. Deze constructievloer bestaat deels uit een betonnen kanaalplaat met daarop een 60mm dikke betonnen druklaag met krimpwapening en deels uit in het werk gestort beton. Deze samengestelde constructievloer is voorzien van een 100mm dikke EPS isolatielaag met daarop een 20mm dikke tackerplaat. Op de isolatieplaat is over een deel van het vloeroppervlak vloerverwarming vastgezet en vervolgens is een Moleanos natuursteen vloer aangebracht. De specielaag waarin de 20mm dikke tegels zijn geklopt varieert van 50mm tot 90mm (bij de vloerverwarming).
Ook de voorgeschiedenis is voor de technisch adviseur van belang voor een goed oordeel. Tijdens de bouw is een deel van de tegels vervangen vanwege breuk en een discussie over de kleur. Bij de oplevering is extra aandacht aan de vloer besteed en er was geen sprake van schade. Later zijn er wel scheuren ontstaan; die beperkten zich tot de tegels zelf, in de specielaag waren ze niet te zien.
Logisch gevolg

Bij zijn inspectie trof Onno de Vries enkele tegels aan met duidelijke scheurlijnen. “Uit het scheurpatroon maakte ik op dat er sprake is geweest van een bovenmatige mechanische belasting, een punt- of stootbelasting. In combinatie met onvoldoende ondersteuning van de tegel heeft dat breuken veroorzaakt.” Een verend opgelegde dekvloer die bestaat uit een cementgebonden laag onder een ingeklopte natuursteen tegel kan namelijk maar moeizaam worden verdicht. Dat kan lokaal onvoldoende buigtreksterkte in de specielaag tot gevolg hebben, of zelfs een onvoldoende verdichting.
Naast de scheuren in de tegels constateerde de technisch adviseur veel defecten in het voegwerk. De voegen leken niet overal voldoende diep te zijn gevuld. “Een voeg die slechts aan de top is gesloten, kan gemakkelijk uitspringen als gevolg van de thermische spanning die de vloerverwarming veroorzaakt. Zeker als er een zeer hard voegmateriaal is gebruikt, en daar lijkt het hier op”, aldus de technisch adviseur.

;Mebest 2016-6\ De zwarte streep is geen scheur maar een kras die goed is schoon te maken en weg te schuren. Het voegwerk moet worden hersteld. (foto: Onno de Vries);
Op het verkeerde been

Er was ook een zeer langgerekte donkere lijn in de tegelvloer te zien. Het leek een lange, rechtlijnige scheur, zonder zijtakken. Door de digitale microscoop was echter te zien dat het om een kras ging waar flink wat vuil in zat. Wat poetsen leverde een tamelijke schone, ongebroken tegel op die werd ontsierd door een v-vormige inkrassing van hooguit een halve millimeter diep.
Verder waren er in diverse tegels zwarte, roodbruine en grijze fijne lijnen zichtbaar. Die zien eruit als scheuren maar na bestudering door de microscoop bleken het aders te zijn waarvan sommige niet helemaal met kristallen (spariet) zijn dichtgegroeid en sommige verkleurd zijn.
“Een kalksteen als Moleanos is een afzettingsgesteente, daar kunnen aders in voorkomen. “Dat is geen gebrek van de steen maar een materiaaleigenschap”, laat Onno de Vries weten. Datzelfde geldt voor de krasgevoeligheid. “De hardheid van dit type steen is ongeveer 3 op de schaal van Mohs”, zegt Onno de Vries. ”Een zandkorrel heeft een hardheid van 7 á 8 dus die kan gemakkelijk een kras in deze tegel veroorzaken.”
Hersteladvies

Voor het herstel van de gescheurde tegels adviseerde Onno de Vries om deze te verwijderen (“Eerst de voegen rondom die tegels weghalen zodat naastliggende tegels niet worden beschadigd!”) en vervolgens de ondergrond te controleren op defecten en zonodig verbeteringen aan te brengen.

;Mebest 2016/2 - TBA-praktijkcase\ echnisch adviseur Onno de Vries is bij Technisch Bureau Afbouw de specialist op het gebied van vloeren en terrazzo. (foto: Jan Willem Kommer);

Bij het plaatsen van de nieuwe tegels raadde hij aan gebruik te maken van de ‘buttering en floating’ verlijmingstechniek. Daarbij worden zowel de tegels als de te bedekken ondergrond van een lijmlaag voorzien. De tegels kunnen dan zo gelijk mogelijk met de omringende tegels worden gelegd. Met het oog op de vloerverwarming moeten de voegen na verharding van de tegellijm met een elastisch voegmateriaal worden gevuld. Dat geldt ook voor de overige beschadigde voegen.

De vervuilde kras kan worden schoongemaakt en in ernst worden verminderd door schuren en zoeten langs de kras. Door de zachtheid van de tegels zijn krassen echter vrijwel onvermijdelijk. Om te voorkomen dat deze in de toekomst ook zo duidelijk zichtbaar zullen zijn, raadde de technisch adviseur aan om de vloer niet alleen met water en een dweil of mop schoon te maken, maar regelmatig een schrob-zuigmachine en een Ph-neutraal reinigingsmiddel te gebruiken.

Op www.tbafbouw.nl kunt u meer lezen over schadediagnoses en andere diensten die Technisch Bureau Afbouw levert.

 

 

 

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store