TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Uit de praktijk van TBA: Verborgen gebreken breken vloer op

Mebest 2016/2 - TBA-praktijkcase warmte\ Foto's van de warmte-afgifte van de vloerverwarming helpen om vast te stellen wat de schades heeft veroorzaakt. (foto: Onno de Vries);

De adviseurs van Technisch Bureau Afbouw (TBA) worden regelmatig ingeschakeld om te achterhalen wat de oorzaak van een schade is. Het zijn leerzame praktijkgevallen die TBA graag met u deelt in Mebest. In deze uitgave een onderzoek van technisch adviseur Onno de Vries. Op www.tbafbouw.nl kunt u meer lezen over de diensten die Technisch Bureau Afbouw levert.

De ondergrond
Technisch adviseur Onno de Vries is gespecialiseerd in vloeren en beschikt niet alleen over enorm veel kennis maar ook over zeer specialistische meetapparatuur. Dat kwam goed van pas bij de zoektocht naar de oorzaak van scheuren in een polyurtehaangietvloer in een woning.
De gietvloer is aangebracht op een anhydrietvloer die op isolatie is gelegd. In de dekvloer is vloerverwarming opgenomen. Voordat de gietvloer is aangebracht, is het opstookprotocol van de vloerverwarming doorlopen.

;Mebest 2016/2 - TBA-praktijkcase Onno\ Technisch adviseur Onno de Vries is bij Technisch Bureau Afbouw de specialist op het gebied van vloeren en terrazzo. (foto: Jan Willem Kommer);

De schade
Tussen hal en woonkamer is de gietvloer losgekomen van de dekvloer. Hij is daar ook gescheurd. Het is precies op de plek waar bij de oplevering van de woning al een scheur in de dekvloer zat. De technisch adviseur kon zien dat die tijdens de bouw is uitgekrabd en oppervlakkig gesloten. Daardoor moet de scheur er bij het aanbrengen van de kunststofvloer minder ernstig hebben uitgezien dan tijdens de schadediagnose, toen was hij ruim 1 mm breed.
Bij een aantal uitwendige hoeken van bouwdelen in de gang is de gietvloer ook gescheurd, maar minder ernstig dan bij de woonkamer.

Metingen
Met speciale meetapparatuur kan de vloerenspecialist de warmteafgifte van de vloerverwarming vaststellen. Die blijkt zeer ongelijkmatig te zijn. Verwarmde leidingen lopen strak rond de voor inleidende scheuren kritieke hoeken en in de gang is een hele strook niet verwarmd. De vloerverwarming van de slaapkamer blijkt apart te worden gestuurd, zodat de vloer in de gang en de slaapkamer niet altijd dezelfde temperatuur hebben. Tussen die twee verwarmingsgroepen is geen velddilatatie in de vloer aangebracht. Verder leverde de controle op dat verwarmingsleidingen op sterk verschillende dieptes liggen. De dekking op de leidingen varieert van 15 tot 40 millimeter. Het zijn allemaal zaken die voor spanningsverschillen en meer scheurgevoelige lijnen zorgen.

De oorzaak
Waar de scheur in de gietvloer tussen hal en woonkamer door is ontstaan, is duidelijk: dat is de scheur in de dekvloer. De cosmetische reparatie ervan heeft de applicateur van de kunststofvloer op het verkeerde been gezet. Het leek een scheurtje dat de relatief elastische polyurethaanvloer best aankan, maar in combinatie met de vloerverwarming bleek het een serieus manco. Door de opwarming zijn de dekvloerdelen gaan uitzetten waardoor de vulling uit de scheur is gedrukt. Daardoor is de gietvloer onthecht en gescheurd. De andere scheuren in de gietvloer zijn te wijten aan de ongelijkmatige verwarming van de dekvloeren.

;Mebest 2016/3 - TBA-praktijkcase vloerverwarming\ De warmter-afgifte van de vloerverwarming is zéér ongelijkmatig. (foto: Onno de Vries);

Het herstel
Dat de applicateur van de kunststofgietvloer deze verborgen gebreken niet heeft gezien, valt hem niet te verwijten. Dat verandert niets aan het feit dat de bewoners van het huis met een serieus probleem zitten. Een nieuwe gietvloer lijkt niet erg zinvol, dan ontstaan waarschijnlijk dezelfde schades. Daarom zouden eerst de gebreken in de dekvloer moeten worden hersteld. In ieder geval de dekvloer in de gang zou moeten worden gesloopt en vervangen. Er zouden dan ook wel velddilataties moeten worden aangebracht tussen gang en woonkamer, gang en slaapkamer en liefst ook de andere kamers die aan de gang grenzen. Anders zit er weinig anders op dan laminaat of een andere niet hechtende vloerbedekking te leggen.

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store