TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Witte vloeren helpen tegen besmetting

\

Berendsen Textiel Service in Helmond is 2018 goed begonnen. In januari werd het nieuwe bedrijfspand in gebruik genomen. Groter, moderner en groener dan het oude pand; en helemaal afgestemd en ingericht op een efficiënt bedrijfsproces; van dak tot en met vloer. 
Zichtbaar vuil

Groei van volume en een verduurzaming van de reiniging waren redenen voor Berendsen Textiel Service om afscheid te nemen van het oude pand op industrieterrein Induma-West in Helmond en een paar kilometer verderop in dezelfde stad een nieuw pand te bouwen. Het bruto vloeroppervlak van het nieuwe bedrijfspand op bedrijventerrein Zuidoost-Brabant beslaat zo’n 4500 m2. Ruim tweederde daarvan is in gebruik als productieruimte, de rest wordt in beslag genomen door opslag en kantoor. Het grootste gedeelte van het totale vloeroppervlak is voorzien van kunststofvloerafwerkingen, vrijwel allemaal heel licht en helder van kleur. Een verassende keuze voor een productiebedrijf want op wit is immers bijna elk vuiltje goed te zien. “Dat is precies de reden om voor wit te kiezen”, zegt Kazimir Hermans, general manager van de Helmondse vestiging van de multinational. “Op deze vloer valt vuil duidelijk op, veel meer dan op een donker oppervlak. Zo zien we goed dat en waar we moeten schoonmaken.” Voor Berendsen Textiel Service is een schone werkomgeving van wezenlijk belang. Zeker omdat de bedrijfskledingwasserij veel klanten in de food industrie heeft, en dat is een sector waar hygiëne topprioriteit heeft.


Eigen inbreng

De vloeren in het nieuwe bedrijfspand zijn aangebracht door Enssieg Vloeren. “De omschrijving in het bestek was tamelijk summier”, zegt Dirk-Jan van der Giessen van het bedrijf uit Tilburg. “Een rolcoating in RAL 9002, dat was het ongeveer.” Dat er geen specifieke producten stonden genoemd, had als voordeel dat Enssieg zelf met voorstellen kon komen. “We zijn één van de systeempartners van BASF. Dat betekent dat we een samenwerkingsverband met deze leverancier hebben waardoor we nog betere en hogere garantiestellingen kunnen afspreken met de klant. Dat wekt vertrouwen bij zowel opdrachtgever als aannemer.” Zeker bij dit project was vertrouwen van belang, want omdat Enssieg er tamelijk vroeg bij werd betrokken, kon het bedrijf nog een aantal adviezen geven om op enkele onderdelen af te wijken van het bestek.
Verstandige wijziging

Vrijwel de gehele begane wordt in beslag genomen door productieruimtes. Voor die betonvloeren kon worden volstaan met een standaard epxoy rolcoating. Enssieg heeft het coatingsysteem Mastertop 1273 gebruikt. In het bestek stond epoxy rolcoating ook genoemd voor een opslag en naaiatelier op de begane grond. Maar waar de productieruimtes een betonvloer hebben, waren voor deze en de kantoorruimtes op de begane grond zandcement dekvloeren gepland. Dirk-Jan van der Giessen wees aannemer Adriaanse Bouwgroep en de opdrachtgever er op dat dat geen gelukkige combinatie is. “Zeker vergeleken met een betonvloer is een zandcementvloer wat poreus en wat grof. Als je daar zo’n dunne rolcoating op aanbrengt, dan wordt die afwerklaag minder sterk en blijf je altijd de structuur van de zandcementvloer zien. Je krijgt nooit een mooie strakke gladde vloer en zeker voor een kantoorruimte is dat niet comfortabel. Daarom heb ik voorgesteld om daar een PU-gietvloer aan te brengen. Dan heb je een volwaardige vloer voor zo’n ruimte. Mooier, degelijker en beter te reinigen; een keuze voor de langere termijn dus.” Opdrachtgever Berendsen ging mee in het advies van Enssieg. “Zij zijn toch de expert, hebben een adviserende rol in vloerkeuze”, zegt Kazimir Hermans. “Eigenlijk vind ik die gietvloer mooier dan de rolcoating. Hij lijkt ook wat sterker, elastischer, krasvaster. Liefst had ik hem ook in de productiehal gehad maar hij is drie tot vier keer duurder dan de coating; en we praten natuurlijk wel over een erg groot oppervlak.” Het PU gietvloersysteem, Mastertop 1324, is wel aangebracht op de loopbrug op de verdieping.
Stoere vloeren

Een tweede wijziging die Enssieg voorstelde, betrof de opslag voor de schoonmaak- en wasmiddelen. De langwerpige ruimte heeft aan de lange zijden roosters in de vloer. Daarop staan drums en ICB’s met de vloeistoffen. In het midden van de ruimte was een zandcement dekvloer gepland waar Enssieg een gietvloer op moest aanbrengen. “Die tanks waar de middelen in zitten, wegen al gauw een kilo of 1000”, zegt Dirk-Jan van der Giessen “Ze worden met heftrucks verplaatst; dat gaat een zandcementvloer niet lang houden. We hebben de opdrachtgever dan ook aangeraden om in plaats daarvan een betonvloer te kiezen voor de opslagruimte.”
Ook van de afwerking van die ondervloer wordt wat meer verwacht dan een standaard gietvloer biedt. Die kunststoflaag moet, net als de ondervloer, bestand zijn tegen zware mechanische belasting en, voor het geval er lekkage optreedt, tegen de werking van de zepen. Omdat niet alle reinigingsmiddelen dezelfde eigenschappen hebben, zijn er ook verschillende soorten van dit soort industriële vloeren geschikt om te gebruiken. “Om het juiste systeem te kunnen aanbieden, vragen we bij de opdrachtgever productbladen op van de materialen die in de ruimte worden opgeslagen. Aan de hand van die informatie kunnen we met behulp van de producent een gericht advies geven.” Berendsen werkt niet met agressieve was- en schoonmaakmiddelen. Perchloorethyleen bijvoorbeeld is uit den boze binnen het bedrijf; er worden vooral schoonmaakmiddelen op basis van enzymen ingezet. Voor dergelijke vloeistoffen volstond het gietvloersysteem Mastertop 1278. Om die goed te kunnen aanbrengen is eerst de betonvloer gestraald. Vervolgens heeft Enssieg een primerlaag, een schraaplaag en de epoxy gietlaag aangebracht. Omdat dat resistentie van de vloer zou aantasten, is de vloerafwerking in deze ruimte niet op kleur gebracht; hij is iets donkerder dan de RAL 9002.
Voordoen is beter dan adviseren

Bij een bedrijfsproces met water en zeep als belangrijke ingrediënten, verwacht je dat er hoge eisen aan de slipvastheid van de vloer worden gesteld. Het proces is echter zo ingericht dat de vloer niet nat hoeft te worden. “Sterker nog, water op de vloer van een wasserij is geen goed teken want eigenlijk zie je alleen vocht als er iets lek is”, zegt Kazimir Hermans. De vloerafwerking in de wasserij hoefde dus niet extra slipvast te zijn.
Esthetiek stond ook niet hoog de prioriteitenlijst maar een week na de ingebruikname hinkt Kazimir Hermans op dat vlak wel een beetje op twee gedachten. “Je hebt een esthetische kant en functionele kant. Een kledingstuk kan hygiënisch effectief schoon zijn maar toch resten van een inktvlek bevatten. Iemand die dat ziet zal zeggen dat de kleding vies is terwijl dat dus eigenlijk niet zo is. Bij vloeren is dat net zo. Ondanks dat de vloer net geschrobd is kun je nog wel vlekjes zien. Wij weten dat hij schoon is maar een bezoekende klant krijgt de indruk dat dat niet zo is. Zeker nu we een nieuwe wasserij hebben en veel klanten komen kijken, vind ik dat wel een beetje een nadeel. Maar goed, we wilden wel graag een vloer waar je alles op ziet.” Het sluit aardig aan bij de ervaringen die Enssieg heeft. Het bedrijf krijgt nogal eens te maken met klanten die bij de oplevering van de nieuwe vloer erg tevreden zijn maar na een aantal weken met klachten over vervulling en gladheid komen. “Met zulke klachten moet je iets, dus we zijn daar in gedoken. We kwamen erachter dat, ondanks een schoonmaakadvies, mensen toch vaak een vloer schoonmaken zoals ze dat altijd al deden terwijl de vloer vaak een net wat andere aanpak vraagt.” Reden voor het Tilburgse bedrijf om extra aandacht aan dat aspect te besteden. “We hebben een eigen schoonmaakmiddel, specifiek ontwikkeld voor kunststofvloeren, waarvan we weten dat het goed is en wat we bij de vloeren kunnen leveren. Daarnaast geven we niet alleen advies over hoe de vloer schoon te maken, maar kunnen we ook schoonmaakdemo’s verzorgen. Daarin laten we precies zien wat de beste manier is om de vloer goed te reinigen zodat hij langer mooi blijft en de slipvastheid niet achteruit gaat. Je wilt immers dat je klanten ook ná de aanschaf nog tevreden zijn over de vloer.”
Berendsen Textiel Service Helmond

Opdrachtgever: Berendsen Textiel Service, Arnhem
Architect: Andre van der Ven Architecten, Oirschot
Directievoering: Van Laarhoven Projectmanagement & Calculatie, Oirschot
Aannemer: Adriaanse Bouwgroep, Helmond.
Vloercoatings en gietvloeren: Enssieg Vloeren, Tilburg

 
Over Enssieg Vloeren

Enssieg Vloeren en Concepten B.V in Tilburg is in 2007 gestart. Het bedrijf heeft zich vanaf het begin vooral gericht op twee componenten gietvloeren. In tien jaar tijd zijn er nog twee bedrijfsonderdelen toegevoegd aan de Enssieg Groep. Enssieg Bouwchemie biedt oplossingen voor onder meer  totaalrenovaties van beton, afdichting voor optrekkend vocht of waterdruk, chemisch en thermisch resistent maken van bedrijfsvloeren en slijtlagen voor de off-shore industrie. Flakestrap verzorgt innovatieve bekleding en renovatie van trappen. Bij Enssieg Groep werken inmiddels zo’n 10 mensen in vaste dienst. Daarnaast werkt het bedrijf in Tilburg met een flexibele schil.
www.enssieg.nl

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store