TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Zeeuwse parel bekleed met keiharde kalksteen

\

Sommige huizen hebben alles mee. Neem Villa Oosterschelde. De exclusieve woning staat op een bijzondere plek op Schouwen-Duiveland met schitterend uitzicht, ziet er superstrak en modern uit en heeft een prachtige natuursteen gevel. Om je vingers bij af te likken. 
Locatie met een verleden

65 jaar en twee maanden geleden moesten diverse dijken van Schouwen-Duiveland hun meerdere erkennen in het aanstormende water. In rap tempo werd een groot deel van het Zeeuwse eiland overspoeld; het water kwam tot bijna vijf meter boven NAP.  De watersnoodramp eiste honderden mensenlevens en heeft diepe littekens achtergelaten in Schouwend-Duiveland. Niet te zien maar wel te voelen. En ondanks die droeve historie blijft de zee trekken, willen mensen dolgraag aan de Zeeuwse kust wonen. Want zorgen de Deltawerken er niet voor dat de ramp zich niet zal herhalen? Dus liefst zo dicht mogelijk bij het water, om optimaal te kunnen genieten van het vertrouwde panorama dat continu verandert en altijd boeit, en er regelmatig met dreigende schuimkoppen aan herinnert dat schoonheid en tragedie twee kanten van één medaille zijn.


Rondom natuursteen

Villa Oosterschelde lijkt de verstilde worsteling tussen dat verlangen en die vrees. De woning is gebouwd op een bescheiden steenworp afstand van de golven. Een drie meter hoge sokkel met daarop de feitelijke woonverdieping. Voor het geval dat. De gevel bestaat voor het overgrote deel uit glas, vooral de zuidzijde is vrijwel helemaal transparant. “Daar heb je ook wel iets om over uit te kijken”, zegt Martin Timmerman, doelend op de Oosterschelde. Samen met Harry Heun is hij eigenaar van Timmerman Natuursteen. Het bedrijf in Nieuwerkerk heeft de niet-transparante delen van de gevel voorzien van een stenen bekleding. Dat zijn diverse vlakken tussen de grote glazen panelen en rondom stroken aan de boven- en onderzijde van de gevel.
Kleur bepaalt

Natuursteen op de gevel betekende flink wat extra gewicht. En dat terwijl de vloer van de woning behoorlijk uitkraagt, tot een meter of vier wel. Dat leverde een constructieve uitdaging op want op sommige plekken zat het trapgat direct achter het enorme overstek. Daar kon de wapening in de vloer niet heel ver worden doorgestoken. Uiteindelijk werd hier een goede oplossing voor gevonden.
Enigszins spannend was ook wel het soort natuursteen dat de architect had uitgezocht voor de gevel. Het moest een gele kalksteen worden. “Daar hadden we wel onze vraagtekens bij, gezien de zoute, natte en winderige omstandigheden aan de Oosterschelde”, zegt Martin Timmerman. “Voor zo’n omgeving denk je toch eerder aan hardere steen, graniet bijvoorbeeld. De architect wilde echter een kleur die mooi met de omgeving correspondeert, geen zwart dus maar een zandkleur.”
Kennis van zaken

In de Jura-groeve ergens tussen Nürnberg en München in, vonden de Zeeuwen de juiste steen, een Jura Gelb. De Jura is een massieve en dichte kalksteen, harder dan veel andere kalksteensoorten. Maar ook binnen een groeve kan de kwaliteit verschillen. “Kalksteen is een sedimentsgesteente, de elementen die er in zitten bepalen de hardheid en kwaliteit van de steen”, legt Martin Timmerman uit. “We hebben in de groeve uitgelegd wat we zochten en op wat voor locatie de steen toegepast zou gaan worden. De eigenaar kon precies aangeven in welke hoek van zijn groeve de geschikte steen te vinden was.”
Rustig uiterlijk

Met de juiste hardheid was het natuursteenbedrijf uit Nieuwerkerk er nog niet, de architect vond de tekening van de geselecteerde Jura Gelb te druk. Door een andere zaagwijze te hanteren werd dat probleem opgelost. “Als je uitgaat van een blok van 3 bij 1,50 bij 1,20 meter, dan worden daar normaal gesproken langs de lange kant platen van 3 bij 1,50 meter uitgezaagd”, legt Harry Heun uit. “Nu hebben we voor platen gekozen die haaks op de gebruikelijke zaagrichting zijn gezaagd. Voordeel is dat je de tekening met bruine plekken dan niet op het oppervlak hebt, maar aan de zijkanten.”
Nadeel van het zogeheten ‘gebänderd’ zagen is wel dat de platen kleiner zijn. Voor bijvoorbeeld vensterbanken of aanrechten is dat niet wenselijk, maar voor de gevel van de villa was de architect toch al uitgegaan van bescheiden maten. De grootste plaat zouden niet langer dan 150 cm moeten worden en maximaal 50 cm hoog.
Handjes en pennetjes

Aan de hand van een werktekening die Harry Heun samen met aannemer Boogert maakte, zaagde de leverancier de platen op maat. “Wij hadden dat wel hier kunnen doen, maar dan blijven qua planning andere dingen liggen”, zegt Martin Timmerman. “En omdat het veel wisselende maten zijn, was het veel gunstiger om ze daar op maat te maken. In de groeve hebben ze immers veel meer keuze in formaat blokken dan wij zouden hebben, en daardoor is er minder zaagverlies.”
Voorzien van nummers om elke plaat op de juiste plek te kunnen monteren, zijn de onderdelen van Duitsland naar Zeeland getransporteerd. Natuursteenbedrijf en aannemer hadden samen de bevestiging voor de platen uitgedacht. In de zijkanten van de platen werden gaten geboord waar ‘handjes’ in konden grijpen. De klemmetjes zijn met pennen van zo’n 20 centimeter in de betonnen gevelconstructie verankerd. De pennen zijn voorzien van een koudebrugonderbreker want ze moesten door de isolatieplaten worden geboord.
Goed geventileerd

De gevelbeplating is puur esthetisch, hij doet niets qua isolatie. Een ruimte van 5 cm tussen de isolatieplaten en de natuursteen gevelbekleding en naden van zo’n 8 millimeter tussen de platen Jura zelf, zorgen voor de benodigde ventilatie. Op de hoeken zijn de platen in vals verstek gezaagd zodat ook die een klein beetje open staan.
Door het open systeem heeft niet alleen lucht maar ook regenwater vrije toegang. Het isolatiemateriaal is waterdicht afgedekt dus dat gaat daar geen hinder van ondervinden. En er kan geen regenwater in de boorgaten voor de ‘handjes’ komen want die zijn dicht- en vastgezet met een twee-componentenlijm. De uitkragende vloeren zijn aan de onderzijde gestukadoord. Om het pleisterwerk netjes te laten aansluiten op de stenen gevelbeplating, zijn profielen geplaatst. Die zijn geperforeerd zodat het regenwater dat achter de natuursteen komt, probleemloos kan weglopen. Ook bij de ramen zijn maatregelen getroffen om regenwater af te voeren. De liggende platen kalksteen zijn daar op afschot aangebracht zodat er geen water op kan blijven staan.
Volgens Harry Heun zijn er geen speciale onderhoudsmaatregelen nodig om het mooie zandgele uiterlijk te behouden. “Af en toe schoonmaken met water een reinigingsmiddel is voldoende, al is de kalksteen in principe zelfreinigend. Hij is iets poreus en zal in de winter wellicht wat groener worden. Maar in de zomer, als de zon er op staat, verdwijnt die aanslag vanzelf weer.” Een goede keuze dus voor deze opvallende verschijning in het Zeeuwse landschap.
Villa Oosterschelde

Opdrachtgever: particulier
Architect: Powerhouse Company, Rotterdam
Aannemer: Bouwbedrijf Boogert, Oosterland
Natuursteen gevel- en wandbekleding: Timmerman Natuursteen, Nieuwerkerk

 
Over Timmerman Natuursteen

Een geschiedenis die teruggaat tot 1839 maakt Timmerman Natuursteen een van de oudste natuursteenbedrijven van Nederland. Het bedrijf werd gestart door de familie van der Linden in Zierikzee. Destijds was het meer een aannemersbedrijf, sec natuursteenbedrijven waren er toen nog niet veel. In 1966 verkaste het bedrijf van Zierikzee naar Nieuwerkerk, een dorp in de buurt. De vader van Martin Timmerman had het bedrijf toen al overgenomen en zich puur op natuursteen gericht. Zeeland alleen bood eigenlijk een te kleine markt maar de aanleg van de Oosterscheldebrug en de Grevelingendam zorgde voor ontsluiting van Schouwen-Duiveland en voor veel werk in de Randstad. Zo’n 75% van de werkzaamheden bestaat uit grafmonumenten. Daarnaast doet Timmerman Natuursteen ook bouwwerk zoals dorpels, vensterbanken, aanrechtbladen, en gevel-, vloer- en wandbekledingen. Bij het Zeeuwse bedrijf werken zo’n 15 mensen in vaste dienst, de meesten al vele jaren. www.timmerman-natuursteen.nl

 

 

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store