TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Zorgeloos vloersysteem voor revalidatiehotel Intermezzo (deel I)

Mebest 2016 nummer 3\ (foto: Paula Romein);

Alleen al voor de symboliek zou je er voor kunnen kiezen, anhydriet gietdekvloeren in een revalidatiehotel. Maar er lagen vooral praktische redenen aan ten grondslag om in het nieuwe revalidatiehotel Intermezzo ‘abro-vriendelijke’ vloeren aan te brengen. De anhydrietvloer is een onmisbaar onderdeel van een uitgekiend vloersysteem dat speciaal voor dit project ontwikkeld is om aan alle hoge eisen te voldoen.

Samenwerking vereist
“Bouwsnelheid was een belangrijke voorwaarde bij het revalidatiehotel Intermezzo”, zegt Wuf Floor van Anhydritec, de leverancier van de Gyvlon gietdekvloer. “Ook op het gebied van waterdichtheid en akoestische performance werden er zeer hoge eisen gesteld. En HD Projectrealisatie B.V.  wilde er ook garantie op.” Vooral dat laatste aspect is niet zo gemakkelijk te realiseren binnen de vloerenbranche. Het zijn vaak uiteenlopende onderdelen van verschillende partijen die bij elkaar komen op de constructievloer. De producenten kunnen doorgaans wel garantie geven op hun specifieke product, maar niet op het complete pakket. Daarom hebben Anhydritec, Unipro, Redumax, Lux Elements en Tarkett de handen ineengeslagen om voor revalidatiehotel Intermezzo een compleet systeem te ontwikkelen, het zogeheten WSF-systeem; Waarborging Samenwerkende Fabrikanten.Twee vliegen in één klap
Een van de bijzondere dingen die de samenwerking heeft opgeleverd, is de oplossing voor de badkamervloeren. Douches vragen om afschot, en dat is niet zo eenvoudig te maken met een vloeivloer. Vandaar dat in natte ruimtes vaak met zandcement wordt gewerkt. In de afschotvloer wordt de waterafvoer opgenomen, die zit vaak vast aan de constructie. Dat maakt de overgang tussen badkamervloer en de zwevende vloer in de rest van de woning een kritisch onderdeel; de ene vloer kan bewegen en de andere niet. De afdichting van die overgang kan die beweging vaak niet aan, waardoor lekken kunnen ontstaan. Ook de aansluiting van de waterafvoer op het afschot is een zwakke plek. In Zorghotel Laurens vind je die twee kritische punten niet. “We hebben in de natte ruimtes met prefab-elementen gewerkt waar de anhydrietvloer op aansluit”, zegt Wuf Floor.

Naadloos is het antwoord
De basis voor prefab badkamervloeren is een Lux Element dat op maat is gemaakt en waar eveneens op maat afschot in is uitgefreesd. De afvoerput is naadloos in de plaat opgenomen zodat daar geen lekkages kunnen ontstaan, en is akoestisch ontkoppeld van de constructievloer. Ook dat is een belangrijk punt, omdat voor de natte ruimtes eveneens hoge eisen aan de geluidsisolatie werden gesteld.
De waterdichtheid van het WSF-systeem is gewaarborgd door een vinylafwerking die Tarkett ontwikkelde. Die loopt vanaf het overgangsprofiel onder het wandtegelwerk via een holle plint en de aansluiting met het zwevende dekvloerveld over de douchevloer tot in de put. De afwerking is op de prefab vloerelementen van Lux verlijmd met Uzin WK 222, een neopreenlijm op waterbasis. “Oplosmiddelhoudende lijmen zijn uit den boze, het moet watergedragen zijn”, zegt Ruud Hoogland van producent Unipro. “Punt is alleen dat lijm op waterbasis een zuigende ondergrond nodig heeft, en dat is dit prefab voerelement niet. Onze WK 222 is een oplosmiddelvrije contactlijm die wél hecht op het Lux element.”

Niet zagen maar vooraf dilateren
Het vloersysteem heeft in het zorghotel ook met akoestische risico’s korte metten gemaakt. Die zitten doorgaans in de overgangen van dekvloer naar opgaand werk. Ze zijn tot een minimum beperkt door eerst het complete vloersysteem aan te brengen en pas daarna alle scheidingswanden. Per verdieping werden de prefab badkamervloeren geplaatst. Daarna is hele vloeroppervlak bekleed met een laag Redufloor contactgeluidsisolerend materiaal en daarop een laag AkoestiTack platen. Op die tackerplaten is vloerverwarming aangebracht en vervolgens is de Gyvlon gietdekvloer gegoten. In die dekvloer zijn de woningscheidende dilataties opgenomen die al tijdens het gieten de vloervelden ontkoppelen. Daar zijn speciale dilatatieprofielen voor gebruikt, op smetlijn gepositioneerd, precies in het hart van de woningscheidende wand. Antikantelsteunen zorgden ervoor dat de profielen niet konden buigen of verschuiven bij het gieten.

Lees verder in deel II van Zorgeloos vloersysteem voor revalidatiehotel Intermezzo

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2016

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store