TBA

plattegrond
Terug Mebest publicaties

Zorgeloos vloersysteem voor revalidatiehotel Intermezzo (deel II)

Revalidatiehotel Intermezzo - Mebest 2016 nummer 3\ (foto: Paula Romein);

Alleen al voor de symboliek zou je er voor kunnen kiezen, anhydriet gietdekvloeren in een revalidatiehotel. Maar er lagen vooral praktische redenen aan ten grondslag om in het nieuwe revalidatiehotel Intermezzo ‘abro-vriendelijke’ vloeren aan te brengen. De anhydrietvloer is een onmisbaar onderdeel van een uitgekiend vloersysteem dat speciaal voor dit project ontwikkeld is om aan alle hoge eisen te voldoen.

Heeft u deel I van Zorgeloos vloersysteem voor revalidatiehotel Intermezzo al gelezen?

Omgekeerde volgorde loont
“De akoestische eis was minimaal +15 dB, en die hebben we met dit systeem ruimschoots gehaald”, zegt Olaf Sleutjes van Redumax. “In de badkamer kwamen we uit op 18 dB en in de kamers hebben we zelfs +22 dB gehaald.” Mooie cijfers dus, maar wat hij eigenlijk nog mooier vindt is de winst die het WSF-systeem op heel andere vlakken oplevert. Die komen vooral op het conto van de werkvolgorde. Anders dan gebruikelijk is de WSF-vloer vóór al het andere werk uitgegaan. “We hebben hem steeds op een lege verdiepingsvloer aangebracht. Dit gebouw heeft zeven verdiepingen dus dat scheelde heel veel tijd. En materiaal, want je hebt veel minder snijafval van bijvoorbeeld de isolatie dan gebruikelijk.”
Volgens Olaf Sleutjes zouden ook de wandmonteurs veel minder restafval kunnen hebben. “Met deze vloer zit je gelijk van de ruwe constructievloer op peilmaat. We haalden hier ook nog eens vlakheidsklasse 1. Dan kun je dus als wandmonteur al je materiaal vooraf op maat laten maken in plaats van alles op het werk passend te maken. Dat zorgt voor veel minder afval en levert veel tijdwinst op.”Afgestemde afwerking
De monteurs hoefden overigens niet lang te wachten voor ze aan het werk konden. Bijkomend voordeel van de grote open ruimtes was dat de anhydrietvloer sneller droogde. Met een dag of twee was hij beloopbaar en al na vijf dagen kon de vloerverwarming aan.
Na zo’n vier weken drogen kon de vloer worden afgewerkt met een heel pakket dat eveneens deel uitmaakt van het WFS-systeem. Hij werd eerst voorzien van een primerlaag (Uzin PE 360) en daarna geëgaliseerd met Uzin NC 110, een sneldrogende egalisatie op basis van calciumsulfaat. Daarna hebben de mannen van BorrenBergs Projectinrichting de verdiepingen voorzien van PVC-vloeren. Ook daar is weer een lijm van Uzin voor gebruikt, de KE 66.

Pure tijdwinst
Vier weken droogtijd is aanzienlijk minder dan in de beginjaren van de anhydrietvloer. “Tegenwoordig zijn er steeds meer lijmen speciaal voor anhydriet” zegt Wuf Floor van Anhydritec. “Daarmee kun je, net als iedereen van zandcementvloeren gewend is, ook bij hogere vochtpercentages al mee werken.” Ruud Hoogland van Unipro beaamt dat, al vragen volgens hem nog veel primers en egalisaties om 0,5 of zelfs 0,3 procent restvocht. “Maar met de producten in dit systeem kan het al bij één procent.” Het heeft dus veel voordelen opgeleverd, die WFS-samenwerking. De opdrachtgever heeft een zorghotel met vloeren die bovengemiddeld presteren. En de samenwerkende partijen hebben een duurzaam innovatief systeem ontwikkeld dat antwoord geeft op zowel de vraag om hogere bouwsnelheid, als milieuvriendelijkheid en arbo-vriendelijkheid. En dat lijkt toch vaak een vraag waar zelfs de sfinx zijn tanden op stuk kan bijten.

 

Voor elk probleem is een oplossing
Er spreekt een bepaalde symboliek uit de keuze voor anhydriet gietdekvloeren bij de bouw van een revalidatiehotel. Gieten van anhydrietvloeren wordt immers vaak genoemd als een gezond alternatief voor het leggen van zandcementvloeren. Dat is namelijk fysiek zwaar werk. Zo zwaar, dat er enkele jaren geleden zelfs een verbod op de zandcementvloer dreigde. Zover is het niet gekomen, maar het ministerie van SZW heeft wel strenge regels opgesteld om het smeren van zandcementdekvloeren fysiek minder belastend te maken. Dat scheelt, maar veel mensen geven vanuit arbo-technisch oogpunt toch de voorkeur aan de anhydriet gietdekvloer. ‘Gieten waar het kan - smeren waar het moet’ is dan het credo. ‘Waar het moet’ is dan doorgaans waar vloeren op afschot moeten worden gelegd, of waar vocht een probleem is. Maar die situaties dienen zich steeds minder vaak aan. Het WSF-systeem is daar een voorbeeld van. Weliswaar wordt het afschot nog steeds niet gegoten, de combinatie met een prefab-element vergroot de mogelijkheden voor het werken met anhydriet.

Vochtgevoeligheid
Ook wat vochtproblematiek betreft verandert de wereld. In de begintijd van de anhydrietvloer waren er geen of weinig egalisaties, primers en lijmen die geschikt zijn voor gebruik op de gipsvloer, het merendeel was op basis van cement. Gebruik van die materialen leverde problemen op als de anhydrietvloer nog vochtig was. Onder invloed van water gingen cement en anhydriet een reactie aan met onthechting als gevolg. Daarom werd voor anhydrietvloeren een zeer lange droogtijd aangehouden. Tegenwoordig zijn er echter flink wat egalisaties, primers en lijmen speciaal voor de anhydrietvloer ontwikkeld. Doordat ze op gipsbasis zijn is er geen risico meer op onthechting door de chemische reactie tussen gips en cement.
Een ander probleem is dat water een desastreuze invloed heeft op natuuranhydriet. Net als alle gipsen wordt het zacht als het in aanraking komt met water, maar het zal ook niet meer zijn sterkte terugkrijgen. Met moderne synthetische anhydriet en rookgasontzwavelinsggips ligt dat anders. Die degenereren niet als ze in aanraking zijn gekomen met water. Als ze droog zijn hebben ze hun oorspronkelijke sterkte weer.

Alternatief voorhanden
Elders in Mebest kunt u lezen over het sluiten van de kolencentrales en de gevolgen die dat kan hebben voor de productie van gipsplaten. Ook de anhydrietvloer maakt grif gebruik van rookgasontzwavelingsgips. Hoe moet dat, als er weinig tot geen RO-gips meer wordt geproduceerd? Wuf Floor van Anhydritec maakt zich daar geen grote zorgen om. “In 2013 is Gyvlon overgenomen door de Spaanse Minersa Group, een producent van industriële mineralen en chemische producten. Eén van de bedrijfsonderdelen is Anhydritec, producent van anhydriet. De naam van Gyvlon is toen veranderd in Anhydritec Nederland, maar de vloer die we in Nederland maken, heet nog steeds Gyvlon® Gietvloer. Voor die vloer gebruiken we inderdaad rookgasontzwavelingsgips, dus als de kolencentrales straks gaan sluiten moeten we op zoek naar een alternatief. Dat is er, ons moederbedrijf maakt synthetische anhydriet.”

Dit artikel is ook gepubliceerd in Mebest nr. 3 van 2016

Meer Mebest

nee, bedankt
Download TBA App!Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store