Betere voorlichting over epoxy allergie nodig · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Betere voorlichting over epoxy allergie nodig

Bouwpersoneel dat regelmatig met epoxy’s werkt, moet beter worden voorgelicht over de gezondheidsrisico’s. Deze aanbeveling doen Arbouw, BG Bau (de Duitse organisatie voor het verzekeren van beroepsziekten) en de Universiteit Utrecht.

Uit recent onderzoek naar de schadelijke uitwerking van epoxy’s op de huid blijkt dat het ontwikkelen van een allergie kan worden voorkomen als werkgever en werknemer enkele betrekkelijk simpele voorzorgsmaatregelen treffen. De gevaren van werken met epoxy’s zijn al langer bekend. In 2004 stelde Arbouw, opgericht om de arbeidsomstandigheden in de bouw te verbeteren, al vast dat één op de vijf bouwvakkers die met epoxy-houdende producten werken, een allergie ontwikkelen.

Na deze alarmerende uitkomst, die nog eens werd bevestigd door een Noors onderzoek, startte Arbouw met BG Bau en de Utrechtse universiteit een nieuw onderzoek, ditmaal gericht op maatregelen om gezondheidsschade door epoxy’s te voorkomen. ‘‘Preventie was onze eerste prioriteit. In de tweede fase, die nu loopt, richten we ons op de samenstelling van de producten en kijken we of daar iets aan te verbeteren valt’’, aldus onderzoeker en arbeidshygiënist Ton Spee.

Om werknemers goed voor te lichten over de risico’s heeft Arbouw voor werkgevers een toolbox samengesteld. Schade aan de gezondheid voorkomen zit vaak in kleine dingen, zegt Arbouw-directeur Jan Warning: ‘‘Heel belangrijk is dat werknemers douchen na werken met epoxy’s en dat ze ook van kleding wisselen. Het goedje heeft de neiging aan kleren te blijven plakken. Verder is het zaak de huid goed te beschermen tijdens het werk, door shirts met lange mouwen te dragen, broeken met nauwe pijpen en veilige handschoenen.’’

Ongeschikt

Wie de voorschriften negeert en een epoxy-allergie oploopt, ondervindt daarvan vaak een leven lang de gevolgen. De reactie is soms zo heftig dat de werknemer ongeschikt wordt verklaard voor zijn beroep. In Duitsland geldt deze allergie als een erkende beroepsziekte. Daar worden ruim honderd nieuwe gevallen per jaar geregistreerd. Nederland houdt de aantallen niet bij, omdat hier een andere regeling voor sociale zekerheid bestaat. Warning schat het aantal slachtoffers in Nederland op ‘’tien, misschien twintig per jaar’.’

Bron: Cobouw.