Boetes voor illegale arbeid voorlopig omlaag · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Boetes voor illegale arbeid voorlopig omlaag


Minister Asscher verlaagt de boetes voor illegale arbeid, in ieder geval tot eind deze maand. Hij geeft daarmee gevolg aan een uitspraak van de Raad van State. Die vindt het huidige boetesysteem, met een standaardboete van 12.000 euro, onredelijk.

De regels zijn in 2013 aangescherpt. Werkgevers die een buitenlander zonder werkvergunning laten werken, moeten standaard 12.000 euro boete betalen. Eerst was dat 8000 euro.

Roemeen

De exploitant van een Amsterdamse hotel werd beboet, omdat hij een Roemeen zonder vergunning huishoudelijk werk liet verrichten. De exploitant vocht die beslissing met succes aan.

De Raad van State vindt dat de minister een fijnmaziger boetesysteem moet maken. Een boete van 12.000 euro is misschien redelijk voor hardnekkige malafide werkgevers, maar niet voor bazen die incidenteel in de fout gaan.

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het met de Raad van State eens. "Een wat genuanceerder boetesysteem lijkt mij wel een opdracht aan ons", zegt PvdA-Kamerlid Vermeij.

Verwijtbaarheid

Haar collega Schut van de VVD zegt: "De hoogtes van de boetes moeten worden gerelateerd aan de mate van verwijtbaarheid. Als iets niet verwijtbaar is aan die ondernemer moet er een lagere boete tegenover staan."

In een reactie zegt minister Asscher dat hij voorlopig, tot het einde van de maand, het oude boetebedrag van 8000 euro zal hanteren. Ondertussen zal hij de uitspraak van de Raad van State bestuderen.

Bron: NOS.