Bouw gevaarlijkste sector van Nederland · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Bouw gevaarlijkste sector van Nederland

Één op de 24 mensen maakt jaarlijks een ongeval mee in de bouwsector. Een kwart van alle arbeidsgevallen in ons land is bouwgerelateerd. Pasgeleden was het weer raak. In Groningen overleed een man na een shovelongeluk. Hij is lang niet de enige. Jaarlijks vallen meer dan tien bouwdoden.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid deed acht jaar onderzoek naar ongevallen in Nederland. De conclusie: “In de bouw is een hoger veiligheidsbesef noodzakelijk”.

“De betrokken partijen denken niet altijd goed na over de specifieke risico’s die zijn verbonden aan een bouwproject en kopiëren soms klakkeloos een risicoanalyse van een ander project om toch aan hun verplichtingen te voldoen. Als argument daarvoor wordt vaak aangevoerd dat de financiële druk groot is en dat er geen geld is om te investeren in veiligheid.”

Ook de Inspectie SZW is regelmatig kritisch. Zo constateerde de instantie in 2013 bij 71 procent van de geïnspecteerde wegenbouwprojecten één of meer overtredingen. Bij de helft van de locaties werd aanrijdgevaar onvoldoende beheerst. “Werknemers in de wegenbouw lopen te vaak het risico om aangereden te worden”, oordeelt de inspectie.

Met de vinger wijzen heeft in deze discussie geen enkele zin. Het is niet ‘de schuld’ van álleen de ondernemers, de opdrachtgevers of het bouwplaatspersoneel zelf. Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bouwplaatsen waar veilig werken prioriteit nummer één is. We hebben sinds kort een ‘Governance Code’ en er zijn tal van andere initiatieven om het veiligheidsbesef in de sector naar een hoger plan te tillen. Dat stemt hoopvol, maar zolang de sector jaarlijks meer dan tien mensen verliest is er nog een lange weg te gaan.

(Bron: Cobouw.nl)