Bouw houdt pas erin: 6 procent groei · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Bouw houdt pas erin: 6 procent groei

De bouw is sinds september vorig jaar onophoudelijk aan het groeien. Ten opzichte van een jaar geleden werd er gemiddeld 6 procent meer omzet behaald.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op basis van gegevens van het CBS. In de eerste negen maanden van dit jaar lagen de omzetten in de bouw 6,1 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Sinds september vorig jaar zijn de omzetten van de bedrijven op jaarbasis iedere maand onafgebroken gestegen. In maart en juni van dit jaar was er sprake van groeipieken. In juni groeide de bouw zelfs bijna met 25 procent (jaar op jaar).

Woningen
De bouw groeit op alle fronten. Zelfs de gww-sector, die wisselend presteert en waarvan de orderportefeuilles voor het komende jaar zullen teruglopen, zag tussen oktober 2014 en september 2015 de gemiddelde omzet desondanks met 4,7 procent stijgen.

De gespecialiseerde bouwers verdienen 5,4 procent meer in vergelijking met een jaar geleden. De burgerlijke en utiliteitsbouw is binnen de bouw het sterkst met een gemiddelde omzetgroei van 9,2 procent.

De investeringen in materiële activa verklaren een groot deel van de groei van de b&u-sector. In september 2015 lag het investeringsvolume ruim 12 procent hoger dan een jaar geleden. Aanzienlijk hogere investeringen in woningen liggen hieraan ten grondslag, meldde het CBS maandag.

Opvallend is dat vooral het grootbedrijf profijt heeft van het herstel van de burgerlijke en utiliteitsbouw. Bedrijven met meer dan honderd werknemers zagen een omzetgroei van 15 procent. Bedrijven met tien tot honderd werknemers bleven met een groei van 4 procent achter. Het kleinbedrijf (tot tien werknemers) groeide met 9 procent.

Kleinbedrijf
Het derde kwartaal van dit jaar was voor de bouw beter dan het derde kwartaal van 2013 en 2014. Het indexcijfer voor de omzet in de bouw kwam in het derde kwartaal van 2015 uit op 93,9 (basisjaar is 2010). In 2012 stond de index er met 94,0 iets beter voor.

In de gww presteerden middelgrote bedrijven het afgelopen jaar het best. Bij bedrijven met tien tot honderd werknemers groeide de omzet het afgelopen jaar met 8,8 procent. Kleine bedrijven hadden het in de gww het afgelopen jaar relatief moeilijk. Hun omzet daalde met 1,7 procent.

Bij de gespecialiseerde bouwers deed het kleinbedrijf het afgelopen jaar het het beste. De omzet ligt gemiddeld 6 procent hoger. Vergeleken met 2010 liggen de omzetten 2 procent hoger.

Bron: Cobouw.