Bouwomzet eerste kwartaal in de lift · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Bouwomzet eerste kwartaal in de lift

De omzet van bedrijven in de bouwsector is in het eerste kwartaal met ruim 5 procent gestegen, in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de bedrijfsinkomsten van kleine bedrijven zat flink in de lift.

Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor Bouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleine bedrijven met minder dan tien werknemers zagen hun omzet met 12 procent fors stijgen. Met gespecialiseerde bedrijven in de bouw, waar het CBS onder meer sloop- en installatiebedrijven toe rekent, gaat het door de bank genomen iets minder goed. Zo zagen sloop- en grondverzetbedrijven hun omzet dalen met 7,5 procent.

De werkgelegenheid in de bouw toont, na jaren van krimp, “voorzichtig stabilisatie”. Aan het eind van het eerste kwartaal stonden 4400 vacatures open, 500 meer dan een kwartaal eerder. Bovendien lijkt het aantal vacatures de komende tijd te gaan stijgen.

Het aantal faillissementen nam iets af, in vergelijking met een jaar eerder. In het eerste kwartaal telde het CBS 246 bankroeten in de bouw, iets meer dan in de laatste maanden van 2014. Bij meer dan de helft van de faillissementen in het eerste kwartaal ging het om bedrijven in de specialistische bouw.

De waarde van verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen is met ruim 90 procent toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal 2014. “De positieve jaar-op-jaarontwikkeling doet zich al voor sinds het eerste kwartaal van 2014, maar nog niet eerder was deze zo groot”, aldus het CBS. Ook het ondernemersvertrouwen in de bouw nam toe. Zo zijn bouwondernemers voor het eerst in vijf jaar duidelijk positief over het economisch klimaat voor hun onderneming.

Bron: Cobouw.