Cementdekvloeren leggen met een mechanische rei, een vloek of een zegen · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Cementdekvloeren leggen met een mechanische rei, een vloek of een zegen

Vanaf 1 januari 2015 mogen cementdekvloeren alleen nog met hulpmiddelen worden gemaakt, tenzij het technisch niet mogelijk is een mechanische rei of vloerenrobot te gebruiken. “Daarmee is het werk van vloerenleggers lichamelijk minder belastend”, vertelt vloerendeskundige Onno de Vries. “Maar wat betekent het werken met een mechanische rei eigenlijk voor de kwaliteit van de cementgebonden vloer?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we de kwaliteit van zowel traditioneel als mechanisch aangebrachte dekvloeren vergeleken. Dit is gedaan met twaalf proefvloeren die gemaakt waren van een standaardspecie. Hiervan waren zes proefvloeren op een slappe EPS100
isolatieondergrond (25 mm dik) aangebracht en zes hechtend op een constructieve ondergrond. Vervolgens is voor elke ondergrond één proefvloer met de hand aangebracht en vijf proefvloeren met verschillende reien. Tot slot zijn de proefvloeren afgedekt met plastic folie. Na 4 weken uitharden zijn de vloeren getest op gebruikswaarde (BREtest), huidtrek-, druk- en buigtreksterkte. En het resultaat was goed! De traditioneel en mechanisch aangebrachte dekvloeren scoorden even goed. 

Van tevoren was rekening gehouden met de mogelijkheid dat de mechanisch aangebrachte proefvloeren minder zouden scoren. Daarom is voor het tweede onderzoek een aantal moderne hulpstoffen voor dekvloeren aan de standaardspecie toegevoegd. Dit had vooral als doel om een goede verdichting te krijgen. De meeste mechanische reien moeten namelijk vertrouwen op het goed aanlopen van de specie voor de vloer vlak wordt afgewerkt. De twaalf proefvloeren werden met dezelfde mechanische rei afgewerkt. Ook deze vloeren werden na 4 weken uitharden getest op gebruikswaarde (BRE-test), huidtrek-, druk- en buigtreksterkte.

Het resultaat van het tweede onderzoek was uitstekend! Er werd zonder trillen een druksterkte van Cw20/D30 gehaald. Ook bleek de mortel over de volle hoogte (soms 90 mm) zeer goed verdicht. Bovendien werd op buig-treksterkte erg hoog gescoord. Bij traditioneel aangebrachte dekvloeren was het onmogelijk om deze hoge scores te behalen. Door de introductie van de mechanische rei in combinatie met de moderne hulpstoffen kunnen cementgebonden dekvloeren vaker worden toegepast. Hierdoor kan eenvoudig een hoge kwaliteit gehaald worden. En een verend opgelegde dekvloer hoeft niet langer meer een gietvloer of een zeer dikke cementgebonden dekvloer te zijn.” Voor het complete onderzoek kunt u het rapport downloaden en lezen op www.tbafbouw.nl/publicaties.