Chinees bouwt flat van 57 verdiepingen in 19 dagen · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Chinees bouwt flat van 57 verdiepingen in 19 dagen

De Chinese zakenman Zhang Yue heeft in negentien dagen een wolkenkrabber van 57 verdiepingen laten bouwen. Voor zijn volgende project wil hij het hoogste gebouw ter wereld neerzetten.

Zijn constructiebedrijf gebruikt een nieuwe methode die volgens de zakenman goedkoop, veilig en duurzaam is. "De mens maakte revoluties mee op het gebied van industrie, landbouw en transport. Dit is een revolutie op het gebied van constructie", schrijft hij.'Mini Sky City' heet het gebouw van 57 verdiepingen dat Zhang neerzette in de Chinese stad Changsha. Het bestaat uit duizenden stalen bouwpakketten die in elkaar kunnen worden geklikt als Meccano.

Met die bouwmethode wil de zakenman ook het hoogste gebouw ter wereld realiseren. Nu is dat de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai, die in ongeveer vijf jaar werd gebouwd. Zhang wil zijn 'Sky City' van 928 meter in zeven maanden klaar hebben.

De wolkenkrabber van 220 verdiepingen zal ongeveer 30.000 Chinezen huisvesten. "In Sky City zul je alles vinden wat je nodig hebt", zegt Zhang. "Alleen geen crematorium."

Zijn bedrijf zette eerder al een gebouw van vijftien verdiepingen neer in zes dagen en een torenflat van dertig verdiepingen in vijftien dagen. De snelheid gaat niet ten koste van de veiligheid, bezweert de zakenman. "Veiligheid is de reden waarom ik de bouw in ben gegaan", zegt hij. "Na de aardbeving in China in 2008, die 90.000 mensen het leven kostte, besloot ik dat het beter moest."

Een aantal deskundigen plaatst kanttekeningen bij zijn bouwmethode. Zij vrezen dat al een klein foutje in de stalen bouwpakketten kan leiden tot grote fouten in de constructie van een wolkenkrabber.

Zhang wuift de bezwaren weg. "Ik moet aan mijn reputatie denken. Dit gaat ons lukken."

Bron: NOS.