Dáár zijn wij voor! · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Dáár zijn wij voor!

Het komt helaas steeds vaker voor. Afbouwers die bezwijken onder de druk van de opdrachtgever of aannemer. Terwijl ze ook nog werk moeten leveren dat bouwtechnisch niet klopt. “Durf nee te zeggen als het technisch onmogelijk is”, zegt Hermen de Hek, deskundige op het gebied van wand en plafond. “Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit die geleverd moet worden. En als het mis gaat, krijgt de afbouwer de schuld. U krijgt dan al gauw te horen dat u niet had mogen beginnen. Want u bent toch de afbouwspecialist. En dan nog maar te zwijgen over de mogelijke gevolgen.”

“Onlangs werd ik ingeschakeld door twee afbouwbedrijven”, vertelt Hermen verder. “Deze bedrijven werden tijdens hun werkzaamheden onder druk gezet. Het eerste afbouwbedrijf was betrokken bij een groot nieuwbouwproject. Dit bedrijf moest wanden op de aanwezige houtskeletbouw monteren.

Op de houtskeletbouw werd een houten frame van multiplexplaten geschroefd met daarover gipskartonplaten. De architect van het nieuwbouwproject gaf aan dat hij geen dilataties wilde zien, terwijl de wanden maar liefst 40 meter lang waren. En na het monteren van de wanden wilde de opdrachtgever ook nog een anhydrietvloer aanbrengen.”

 “Het tweede afbouwbedrijf was een woning aan het renoveren. Dit bedrijf moest de wanden van de houtskeletbouw stukadoren. Ook hier waren de wanden opgebouwd uit een houten frame waar tussen underlayment platen waren geschroefd met daarover gipskartonplaten. Daarna wilde de opdrachtgever van dit project ook een anhydrietvloer aanbrengen.”

 “Laat ik over één ding duidelijk zijn: voor het uitvoeren van droge afbouwwerkzaamheden moeten de natte afbouwwerkzaamheden eerst uitgevoerd zijn! En dat is niet voor niets zo. Ik raad het sowieso niet aan om stukadoorswerk op met gipsplaat beklede houten wanden uit te laten voeren. Dit zorgt namelijk voor te veel vocht in de bouw. Maar het is helemaal uit den boze om een anhydrietvloer aan te brengen na het monteren van houtskeletbouwwanden. De hoeveelheid meegebracht vocht in het gebouw zorgt namelijk voor het opzwellen van het hout. Zelfs als er folie over het hout is aangebracht. Of als het hout in de grondverf is gezet. Het vocht blijft namelijk lang in het gebouw hangen. Hierdoor droogt de anhydrietvloer langzaam.

Pas als de vloer droog is gaan de houtskeletbouwwanden drogen en krimpen. Hierdoor kunnen de wanden scheuren en kromtrekken. Gelukkig heb ik op tijd kunnen ingrijpen”, vertelt Hermen. “Ik heb uitgelegd welke schades mogelijk hadden kunnen ontstaan als ze op deze manier verder waren  gegaan. Ondanks de druk van de architect en opdrachtgever hebben de aannemers gehoor gegeven aan mijn advies. Bij het grote nieuwbouwproject werd eerst de anhydrietvloer aangebracht. Toen de vloer droog was werden de wanden pas geplaatst.

Bij de renovatie van de woning waren de wanden al gemonteerd. Daarom werden na het aanbrengen en drogen van de cementdekvloer de wanden gecontroleerd. En als het nodig zou zijn, zouden de wanden hersteld worden voordat de afwerking plaatsvond.”

 “Het TBA wordt vaak ingeschakeld om deze problemen te voorkomen”, vertelt Hermen. “Wij geven advies en ondersteuning voor, tijdens en na de afbouwwerkzaamheden. Eind 2014 heeft het TBA een nieuwe dienst gelanceerd: TBA Totaal. Met TBA Totaal monitoren wij of het werk onder de juiste wijze wordt uitgevoerd. En of passende materialen worden toegepast. Wij signaleren afwijkingen en kunnen hierdoor problemen en schades voorkomen. Hierdoor hebben opdrachtgever, eindgebruiker en (onder)aannemer zekerheid. En helpen we ze om kosten te besparen. Meer informatie kunt u vinden op www.tbatotaal.nl.”