Esthetische betonvloeren in de consumentenmarkt · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Esthetische betonvloeren in de consumentenmarkt

Het TBA heeft vaak te maken met meningsverschillen over vloeren met een betonnen uiterlijk in woningen. Het gaat dan vooral om een monolithisch afgewerkte betonvloer in consumentenwoningen. Ondanks het fraaie uiterlijk vindt de consument het resultaat dan toch tegenvallen. De consument ziet namelijk scheuren en kleurverschillen in de betonvloer. Hij of zij ziet ook dat het vloeroppervlak vuil wordt. En dat terwijl de vloer zelfs geïmpregneerd is.

“Deze oorzaken zijn goed te verklaren”, zegt Onno de Vries, deskundige op het gebied van vloeren. “Scheuren in de betonvloer ontstaan door materiaalkrimp. Verhardingskrimp van beton ligt tussen 0,1 en 0,8 mm per strekkende meter. Om deze krimp te voorkomen moet het mengsel onder 0,4 mm per strekkende meter blijven. Maar door bijvoorbeeld kostenbesparing wordt dan geen krimpwapening toegepast. Een waarschuwing is dan op zijn plaats.”

“Dit geldt ook voor kleurverschillen”, legt Onno uit. “Maar kleurverschillen in de betonvloer is niets bijzonders. Beton heeft namelijk niet één kleur. Het is een bonte schakering van dicht bij elkaar gelegen tinten. Maar wat als het afdekmateriaal in afzonderlijke banen met verschillende tinten is aangebracht? Dit kan namelijk al snel het geval zijn als de afzonderlijke banen niet dicht tegen elkaar zijn aangebracht. Of als de afzonderlijke banen verschillende soorten zijn of niet over het hele vloeroppervlak zijn toegepast. De consument staat dan in zijn recht om het kleurverschil niet te accepteren.”

“Ondanks dat de betonvloer geïmpregneerd is gebeurt het vaak dat de vloer toch vies wordt. Dit kan dan komen, omdat een verkeerd type impregneer gebruikt is. Of dat er niet genoeg impregneer is aangebracht. Want als er teveel impregneer is aangebracht komt er een blanke coating op het vloeroppervlak te liggen. En bij te weinig impregneer wordt het vloeroppervlak vuil, omdat de poriën van het vloeroppervlak niet gesloten zijn. In beide gevallen heeft de consument recht van spreken.”

“Bovenstaande oorzaken kom ik regelmatig tegen”, vertelt Onno verder. “Het kan zo zijn dat u hier geen last van heeft. Maar ik neig af en toe om producten met esthetische eisen op de consumentenmarkten af te raden. Misschien moeten we eens met zijn allen bekijken hoe we een voorspelbaar goed resultaat kunnen krijgen. En afspreken wat wij als branche wel of niet acceptabel vinden. Dit kunnen we vastleggen door een beschrijving op te stellen waarin staat:

-          wat we mogen verwachten van een afgewerkte monolithische betonvloer;

-          hoe we de vloer moeten aanbrengen met bijbehorende aandachtspunten en;

-          wat de consument wel en niet als resultaat mag accepteren.

Dit klinkt als een hele uitdaging. Maar in mijn ogen wel nodig. Want wat nu gebeurt, is naar mijn idee niet goed voor het imago van onze branche. Hoe denkt u hierover?”