Geen garantie voor veel bouwers · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Geen garantie voor veel bouwers

Bij een op de tien grote bouwers is de financiële situatie zo slecht dat bankgarantieverstrekker Nationale Borg geen bankgaranties meer geeft. Bij nog meer bouwers, een op de drie, is de financiële situatie “zorgelijk”.

Dat zeggen Jos Kroon, directeur van bankgarantieverstrekker Nationale Borg, en Tom Nederlof, directeur garanties bij het bedrijf. De zorgelijke financiële situatie van veel bouw bouwbedrijven verschilt niet met vorig jaar. “De patiënt is stabiel”, zegt Tom Nederlof, directeur garanties bij Nationale Borg. “De sector glijdt niet verder weg, maar het is nog absoluut spannend bij sommige bouwbedrijven”, zegt Jos Kroon.

Nationale Borg is voor de grootste bouwbedrijven van Nederland en België en hun opdrachtgevers een van de verstrekkers van bereidverklaringen, uitvoeringsgaranties, aanbetalingsgaranties en onderhoudsgaranties. Daarmee is het de financiële smeerolie van de sector, die niet zonder garanties kan. Regelmatig worden bouwers door de borg tegen het licht gehouden. Hoe staat het met solvabiliteit, liquiditeit, winstgevendheid en stevigheid en orderportefeuilles?

Nationale Borg is voor een deel van de grote bouwers “op slot”, omdat de borg “prudenter” is geworden. Voor de bedrijven die nog wel voor bankgaranties kunnen aankloppen, zijn de financiële ratio’s opgerekt. Nederlof: “Vroeger zeiden we: de solvabiliteit moet 30 procent zijn. Nu leven we met de situatie zoals die is.”

Het kan nog een paar jaren duren voordat de bouw herstelt, denkt Nederlof. “2015 zal nog niet het jaar van de grote ommekeer zijn.” De borg verwacht dit jaar ondanks de “hoopgevende” woningmarkt aanhoudend zwaar weer vanwege de slechte prijzen en de alsmaar kleinere reserves. “De bouw zal nog een paar jaar nodig hebben om de buffers aan te vullen.”

Volgens Nederlof is de mindset in de top van de bouw sinds de crisis behoorlijk veranderd. “Vier, vijf jaar geleden was die ontkennend en hoorde je soms: ‘We maken al vier jaar verlies maar volgens mij gaat het goed met ons.’ Nu is de mindset meer erkennend. Bedrijven zijn bereid in openheid te praten hoe het met ze gaat.”

Ook is er veel meer oog voor projectrisico’s. Nederlof: “Een paar jaar geleden was het zo dat je elkaar het verlies niet gunde. Nu denken bedrijven veel eerder: dat risico op dat project is te gek, dat doen we gewoon niet.”

Complexe pps-projecten laten grote bouwers daardoor eerder lopen, merkt hij. “Dat was vroeger in de mode; daar kunnen we veel op verdienen, zeiden de bouwers dan. Inmiddels is het adagium: laten we doen waar we goed in zijn.”

(bron: Cobouw.nl)