Goedgekeurde modelovereenkomst Afbouw voor gehele sector beschikbaar · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Goedgekeurde modelovereenkomst Afbouw voor gehele sector beschikbaar

PERSBERICHT

Woerden, Utrecht en Veenendaal, 14 september 2016

Cao-partijen Afbouw (FNV, CNV Vakmensen en NOA) zijn verheugd dat de sectorale modelovereenkomst voor de afbouw door de Belastingdienst is goedgekeurd en nu door alle stukadoors-, afbouw, vloeren-, terrazzo-, natuursteen en plafond- en wandmontagebedrijven gebruikt kan worden worden. De modelovereenkomst zal op de site van de Belastingdienst geplaatst worden.  

Door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties per 1 mei 2016 kwam de VAR te vervallen en hebben cao-partijen Afbouw, conform de afspraken hierover in de cao Afbouw, zich gezamenlijk gebogen over een sectorale modelovereenkomst. De modelovereenkomst is  met raadplegen van ZZP-ers en opdrachtgevers en rekening houdend met de belangen van opdrachtgevers en ZZP-ers tot stand gekomen. Na meerdere overlegrondes met de Belastingdienst is het voor elkaar: de Modelovereenkomst Afbouw is akkoord! Het is de meest compacte overeenkomst die is goedgekeurd.

Voor bedrijven, die ZZP-ers contracteren voor het uitvoeren van werkzaamheden, en ook voor de ZZP-er zelf, is deze door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst Afbouw de enige mogelijkheid om - vooraf - vrijwaring te verkrijgen voor het inhouden en afdragen van loonheffing door de opdrachtgever. Men moet dan in de praktijk ook daadwerkelijk werken zoals in de modelovereenkomst is afgesproken. Indien dat niet het geval is, kan de opdrachtgever door de Belastingdienst mogelijk als werkgever worden aangemerkt.

De modelovereenkomst Afbouw is gratis te gebruiken door alle bedrijven en ZZP-ers in de Afbouwsector.  Binnenkort zal de overeenkomst onder nummer 90516.40170 ook gepubliceerd worden op de website van de Belastingdienst. Bij de modelovereenkomst hoort een toelichting, waarin de belangrijkste aandachtspunten voor correct gebruik worden uitgelegd. 

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met:

  •          Frank Rohof, Algemeen directeur NOA, tel. 0318 54 73 73.
  •          Peter Roos, FNV, E: peter.roos@fnv.nl
  •          Roel van Dijk, bestuurder CNV Vakmensen, tel. 06-53384473.E: r.vandijk@cnvvakmensen.nl
  •          Henk van der Schaft, FNV, projectleider zzp bouw, tel. 088-5757900. E: henk.vanderschaft@fnv.nl