Groei aantal banen door woningbouw · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Groei aantal banen door woningbouw

De werkgelegenheid in de bouw neemt dit en volgend jaar met in totaal achtduizend banen toe. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV. In zijn nieuwste Arbeidsmarktprognose rekent het UWV dit jaar op een aanwas van tweeduizend bouwbanen, oftewel 0,6 procent. Volgend jaar komen daar nog eens zesduizend arbeidsplaatsen bij, hetgeen neerkomt op een toename van bijna 2 procent.

De stijging doet zich voor in alle regio’s, maar vooral in en rond de grote steden van de Randstad. In de Achterhoek, Midden-Holland en de regio Gorinchem blijft de ontwikkeling van de bouwwerkgelegenheid “wat achter”.

De groei komende jaren volgt na een periode van louter dalingen. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal banen in de bouwsector met 24 procent af tot 304.000. Daarmee kende de bouw de grootste afname van alle sectoren in de Nederlandse economie.

“In 2015 treedt de omslag op naar groei van de werkgelegenheid voor werknemers in de bouw”, concludeert het UWV, dat ook het aantal zelfstandigen komende jaren ziet toenemen, met ongeveer 2 à 3 procent.

De groei van de werkgelegenheid wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het herstel in de woningbouw, aldus het UWV. “De orderportefeuilles raken steeds beter gevuld. Voor de komende jaren wordt een flink herstel van de woningbouwproductie verwacht; vooral nieuwbouw, maar ook herstel en verbouw laat een behoorlijke groei zien. Er worden meer bouwvergunningen afgegeven en ook bij de architecten is een toename in de orderportefeuille te zien.”

Krapte

De aantrekkende economie en de daarmee gepaard gaande groei van de werkgelegenheid is goed nieuws voor werknemers. Bedrijven daarentegen moeten langzaam maar zeker rekening gaan houden met krapte op de arbeidsmarkt. Het UWV ziet die vanaf 2017 met name in de techniek en delen van de bouw ontstaan.

Daarbij worden met name metselaars, stukadoors, timmermannen, dakdekkers en calculatoren in de woningbouw en uitvoerders en werkvoorbereiders in de gww-sector bedoeld. In de metaal en de techniek dreigt een tekort aan lassers, plaatwerkers, monteurs, installateurs, werkvoorbereiders, calculators en inkopers.

Bron: Cobouw.