Het duurzaamste monument van Nederland staat in Utrecht · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Het duurzaamste monument van Nederland staat in Utrecht

In Utrecht is Paushuize door DuMo (Duurzame Monumenten) uitgeroepen tot meest duurzame monument van Nederland. Dat blijkt uit de landelijke Duurzame Monumentenkaart, hierop staan alle door het NIBE onderzochte monumenten. Bij dit pand was niet alleen de monumentale waarde maar ook de duurzame waarde aanzienlijk verbeterd.

Duurzame renovatie

Het gebouw staat in de binnenstad en werd gebouwd door Adriaan Floriszoon Boeve, de latere Paus Adrianus VI. In 2010 werd het gebouw gerenoveerd. Daarbij was er veel aandacht voor duurzaamheid en voor de cultuurhistorische waarde van het pand. Vooral de voormalige woonverdieping is historisch gezien erg belangrijk. Hier werd dan ook vooral geconserveerd en waar nodig gerestaureerd. Op de andere verdiepingen werden diverse duurzame maatregelen toegepast, zoals:

Isolatie begane grondvloer, Dakisolatie van buitenaf (zo bleef de bijzondere kapconstructie binnen zichtbaar), Achterzetramen bij overige ruimten, Gebouwbeheersysteem etc.

Voor kwaliteitscontrole van bijvoorbeeld gevelisolatie  kunt u ook bij TBA terecht. Onder het kopje diensten kunt u al onze diensten bekijken.

U kunt ook hier klikken.

(Bron: Bouwwereld.nl)