Inspectie SZW gaat blokkenstellers streng controleren · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Inspectie SZW gaat blokkenstellers streng controleren

Blokkenstellers opgelet! Voorkom boetes van de Inspectie SZW en zorg dat u de juiste gipsblokken gebruikt!  Hier kunt u een lijst downloaden waar op staat welke blokken u wel en welke u niet mag gebruiken van de voormalige Arbeidsinspectie. Gebruikt u de verkeerde blokken, dan kan de Inspectie u een boete geven.
U krijgt ook een boete als u de juiste blokken gebruikt, maar als u ze niet goed hebt opgeslagen. Zorg er dus voor dat de blokken goed zijn afgedekt zodat ze niet nat kunnen worden.

Mechanische verwerking verplicht

De strenge regels van de Inspectie SZW zijn een onderdeel van het project ‘Fysieke belasting'. Met dat project pakt de Inspectie ongezonde werksituaties bij zware beroepen aan. Eén van die zware beroepen is blokkensteller. Om het werk van de blokkenstellers te verlichten, wil de Inspectie SZW dat gipsblokken voortaan mechanisch worden verwerkt. 
Probleem is alleen dat er nog geen oplossingen zijn voor die mechanische verwerking. De Inspectie staat daarom tijdelijk toe dat gipsblokken nog handmatig worden verwerkt. Maar die blokken mogen dan niet zwaarder zijn dan 18 kilo.

Opgegeven gewicht klopt niet
Eigenlijk vindt de Inspectie 18 kilo al te zwaar. In Nederland zijn echter geen gipsblokken te krijgen die minder dan 18 kilo wegen. Sterker nog, blokken die volgens de producent 18 kilo wegen, zijn in werkelijkheid een stuk zwaarder. Het droge materiaal dat in zo'n blok gaat, weegt gemiddeld 18,4 kilo. In de praktijk zit er in de blokken ook nog eens vocht. Dat maakt ze nog zwaarder. Een blok dat volgens de producent 18 kilo weegt, weegt uiteindelijk vaak meer dan 20 kilo.

Afspraken
Volgens de regels zou de Inspectie SZW elke blokkensteller een boete moeten geven. Maar omdat blokkenstellers niet aan de regels KUNNEN voldoen, zijn er afspraken gemaakt.

Tijd om een oplossing te bedenken
De sector van de blokkenstellers krijgt tijd om een machine te ontwikkelen voor de mechanische verwerking van de gipsblokken. Uiterlijk 1 juli 2014 moet de sector duidelijkheid geven over die oplossing en vóór 1 september 2014 moet die oplossing er daadwerkelijk zijn. De sector krijgt dan nog een half jaar tijd om te zorgen dat iedereen met de oplossing kan werken. Vanaf 1 april 2015 gaat de Inspectie boetes opleggen als er toch nog met de hand wordt verwerkt.

Lijst met blokken die zijn toegestaan
Omdat mechanische verwerking nu nog niet mogelijk is, mogen blokken die zwaarder zijn dan 18 kilo voorlopig nog wel met de hand worden verwerkt. Dat geldt niet voor álle blokken, want sommige blokken vindt de Inspectie gewoon veel te zwaar. De Inspectie heeft een lijst gemaakt waarop staat welke blokken wél met de hand mogen worden verwerkt. U kunt de lijst hier downloaden

Let op! 
U mag de blokken alleen gebruiken als ze goed worden opgeslagen zodat ze niet zwaarder worden door vocht. 
Zijn de blokken niet goed opgeslagen (bijvoorbeeld doordat ze niet zijn afgedekt en in de regen liggen) en zijn ze daardoor zwaarder dan 20,3 kilo geworden, dan krijgt u een boete van de Inspectie.

U krijgt ook een boete als u gipsblokken gebruikt die volgens de lijst niet zijn toegestaan. 

Download hier het overzicht van welke gipsblokken wel en welke niet mogen worden gebruikt.