Inspectie SZW legt afwerkbedrijven onder vergrootglas · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Inspectie SZW legt afwerkbedrijven onder vergrootglas

De inspectie SZW controleert afwerkbedrijven als schilders, betonrenoveerders en vloercoatingbedrijven deze maand extra streng.

Omdat er in deze bedrijven veel met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt kijkt de inspectie of zij voldoen aan de REACH-verplichtingen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

De inspectie heeft ook speciale aandacht voor de rol van de zogenoemde veiligheidsinformatiebladen (VIB). Die blijken vaak niet up-to-date.

Verplichte beschermingsmaatregelen
“Om ervoor te zorgen dat werknemers niet ziek worden van het werken met gevaarlijke stoffen, zijn bedrijven verplicht beschermingsmaatregelen te nemen”, legt een woordvoerder uit. “De juiste maatregelen nemen kan alleen als werkgevers over juiste informatie beschikken over de risico’s van de gevaarlijke stoffen waarmee wordt gewerkt. Het VIB is één van de belangrijkste informatiebronnen.”

Leveranciers van gevaarlijke stoffen zijn verplicht een VIB mee te leveren, maar dat wordt nogal eens nagelaten. “Vaak zijn de gebruikte VIB’s te oud of soms zelfs helemaal niet aanwezig”, stelt de Inspectie.

Slechte kwaliteit VIB's
Ook is een groot deel van de gebruikte VIB’s van slechte kwaliteit. Er is dan sprake van verkeerde labeling of etikettering. Ook komt het voor dat het veiligheidsblad een verkeerde of geen vermelding heeft van persoonlijke beschermingsmaatregelen. Daardoor is dan niet duidelijk welke handschoenen of adembescherming door werknemers gebruikt moeten worden.

Een speciaal in het leven geroepen VIB-checklist maakt het voor afwerkbedrijven mogelijk om de VIB’s te controleren op de punten die nodig zijn voor een goede invulling van het veiligheidsbeleid.

Bron: Cobouw.