Interview: ‘U stopt geld in dode stenen’ · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Interview: ‘U stopt geld in dode stenen’

“Zo, u heeft weer genoeg tekst voor drie kranten”, besluit Elco Brinkman het gesprek. De CDA-senator mist het “concrete” van de bouw én realiteitszin bij de regering.

Hij mist Bouwend Nederland. De vaste structuur in de dag en het concrete van de bouw: “Om uit te leggen dat je toezichthouder bent van financiële instellingen, heb je toch wat extra zinnen nodig.”

Over het functioneren van zijn opvolger Maxime Verhagen laat hij zich niet uit. “Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat de bouw weer wat opleeft.”

Wat. Daar ligt het accent op. Dat de woningbouw weer ‘wat’ opleeft, heeft zijn inziens namelijk alles te maken met de aantrekkende vraag. Het mag geen verdienste van het kabinet heten: “De demografie dwingt je om te bouwen en te verbouwen. Daarom vind ik het ook merkwaardig hoe het lage btw-tarief voor renovatie zo is weggezakt op de politieke agenda.”

De angst regeert, vindt de oppositieleider. Met de export mag het dan goed gaan, in Nederland zit iedereen op zijn geld. En dát heeft juist alles te maken met de keuzes van de PvdA, VVD, D66, de ChristenUnie en de SGP: “Zij bevorderden dat de binnenlandse economie met de bouw als grote motor, kwam stil te liggen. Door belastingverhogingen en non-indexatie van pensioenen. Met allerlei risico’s moeten we rekening houden. Pensioenfondsen willen investeren in infrastructuur en woningen, maar doen dat niet omdat ze onevenredig veel geld moeten stoppen in laagrenderende staatsobligaties. Puur vanuit het beeld dat er straks niet genoeg geld zit in de pensioenpot. Op de woningmarkt is er ook zo’n risicoaversie. Het is doorgeschoten.”

Ouderwets op dreef in campagnetijd. Werkelijk alles trekt hij uit de kast in de strijd om de kiezer. Misschien geen Brinkmanshuffle, maar te beroerd voor een polonaise op straat voelt hij zich niet. Wat kan hem immers gebeuren? Hij zit in een “mooie levensfase”, en is iets meer “baas over zijn eigen tijd”. Hoewel: “Ik heb nog genoeg aan mijn fiets hangen.”

Om in de beeldspraak van Brinkman te blijven: de bagagedrager van Rutte hangt scheef van tassen vol oud zeer. Die hebben geleid tot overdreven strenge leenregels: “Ik wilde wat extra aflossen van mijn hypotheekschuld. Ik moest een formuliertje invullen, je kent het wel. Beseft u wel dat u meer geld in dode stenen stopt, kreeg ik te horen. Misschien kunt u uw geld toch beter beleggen. Luister eens, zeg ik, dit kabinet wil dat ik meer aflos. Nu krijg ik dit weer te horen.”

Blaffen tegen de maan

Beloften van regeringspartijen over het verlengen van het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) neemt Brinkman nauwelijks serieus. “Het is blaffen tegen de maan. Je ziet er niets concreets van terug.”

Hoe concreet kan Brinkman worden? Hoe groot is zijn invloed? Woensdag misschien iets groter. En let wel: de Eerste Kamer moet nog instemmen met twee door Bouwend Nederland bekritiseerde bouwwetten; de Wet aanpak schijnconstructies en de Wet kwaliteitsborging bouw.

De senator belooft spannende tijden. “Over beide wetten is er in de Eerste Kamer discussie. Zijn ze werkbaar of zorgen ze vooral voor administratieve ballast? Het is ook wel leuk om als bekende partij te zeggen (PvdA, red.): de hoofdaannemer is aansprakelijk, terwijl we het met zijn allen hebben over een netwerkeconomie en ketens.” Even ongrijpbaar als anders. Het gerucht dat hij een deal sloot met minister Blok over de Wet kwaliteitsborging drukt hij handig de kop in: “Ik heb hem niet gesproken. Ik doe geen bouwzaken meer.”

(Bron: Cobouw.nl)