Knauf maakt lichtgewicht gipsblok · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Knauf maakt lichtgewicht gipsblok

Gipsblokken mogen vanaf 1 september niet zwaarder wegen dan 18 kilo. Knauf kan met een andere toeslagstof tot een lager gewicht komen zonder dat de blokken kleiner worden.

Beperken van het gewicht had ook gekund door de blokken kleiner te maken. “Arbotechnisch levert dat niet veel voordeel op”, zegt manager marketing Coen de Hoop van Knauf. “Onderzoek wijst uit dat er meer handelingen moeten worden verricht om tot eenzelfde productie te komen.” Dat betekent voor de verwerker meer bukken dan volgens de arbo-regels aanvaardbaar is.

Mechanische verwerking van gipsblokken is wat De Hoop betreft vooralsnog geen optie. De ontwikkelingen in deze tak van mechanisering gaan volgens hem niet heel snel. Met het materieel dat tot nog toe is ontwikkeld blijft de productie achter op dat wat met handwerk is te doen. En dat is ook logisch, vindt De Hoop. “Zo moet zo’n machine worden opgesteld, wat een deel van de ochtend in beslag neemt.”

Mede daardoor gedoogde de arbeidsinspectie volgens hem tot nog toe het handmatig verwerken van (te) zware gipsblokken. “Maar dat is straks voorbij.” De Hoop verwacht dat de ontwikkeling van nieuw materieel door de nieuwe regels wordt versneld.

Knauf vond intussen de oplossing voor het lichter maken van de blokken in het vervangen van een toeslagstof. Het materiaal reduceert het gewicht zonder dat het ten koste gaat van de afmetingen. De nieuwe gipsblokken zijn getest en gecertificeerd voor aspecten als brandwerendheid, geluidisolatie en stabiliteit. Dat onderzoek leerde Knauf dat de blokken in de nieuwe samenstelling minimaal dezelfde prestaties leveren als de bestaande. “Nieuwe en oude blokken kunnen daarom, zolang de laatste er nog zijn, tot 1 september door elkaar worden gebruikt”, zegt De Hoop. Detailleringen bijvoorbeeld hoeven er niet voor te worden veranderd. Knauf produceert momenteel alleen gipsblokken met de nieuwe samenstelling. De nieuwe toeslagstof maakt de blokken wat Knauf betreft niet duurder.

De fabrikant neemt de gelegenheid te baat om de blokken onder een andere naam te presenteren. De algemene naam is Knauf Gipsblok, gevolg door een 7 of een 10 die de breedte in centimeters aangeeft met daarna de typeaanduiding zwaar, hydro of zwaar hydro.

Bron: Cobouw.