Kwart ‘opdrachten’ gaat toch niet door · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Kwart ‘opdrachten’ gaat toch niet door

Gemiddeld 24 procent van de door decentrale overheden aangekondigde opdrachten mislukt. Dat staat in het kwartaalbericht van Architectuur Lokaal. Twaalf van de zestien werken die niet doorgingen zijn dbf of dbfmo-projecten.

Volgens de onderzoekers zijn de projecten die werden stopgezet voornamelijk “overheidsopdrachten voor herontwikkeling of exploitatie van maatschappelijk vastgoed en leegstand”. “Vaak zijn de financiële kaders irreëel en worden er geen geldige inschrijvingen ontvangen”, aldus Architectuur Lokaal. Gemeenten, provincies en waterschappen zijn de grootste aanbesteders van architectuuropdrachten. De onderzoekers zien dat het aantal opdrachten in het eerste kwartaal van dit jaar met 34 procent gedaald is. Sinds 2013 is de verhouding tussen Europese aanbestedingen (70 procent) en nationale uitvragen (30 procent) niet veranderd. Het percentage werken dat nationaal wordt aanbesteed stijgt gestaag tot 27 procent in 2015, “ondanks de trend van regionaal tenderen”.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze maand dat de bouwsom van opdrachten ontvangen door architecten vorig jaar met 12,9 procent is gestegen. De nieuwbouworders namen met ruim een kwart toe.

(bron: Cobouw.nl)