NatuursteenVakdagen – Natuursteen in de spotlights · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

NatuursteenVakdagen – Natuursteen in de spotlights

Alles draaide om natuursteen. Door de specifieke aandacht voor natuursteen heeft de vakbeurs ruim 650 bezoekers mogen ontvangen. De 45 standhouders met in totaal 225 vertegenwoordigers uit Nederland, België, Hongarije, Italië, Spanje en Duitsland toonden hun aanbod. Hierbij was er volop aandacht voor nieuwe producten, trends en kleuren, toepasbaar in de bouw, het interieur en in grafmonumenten. Leveranciers van gereedschappen en machines hebben laten zien wat er mogelijk is met natuursteen. Het evenement zette natuursteen prominent in de spotlights en toonde de veelzijdigheid van het natuurproduct en de mogelijkheden die natuursteen heeft te bieden.

Natuursteen is kunst

Twee dagen lang heeft de vakbeurs laten zien dat natuursteen leeft. Dat alles met natuursteen mogelijk is en dat er een veelzijdig aanbod is van diverse natuursteensoorten. De standhouders waren erg enthousiast, de bezoekers hebben zich over alles kunnen laten informeren en de machineleveranciers hebben via demonstraties de mogelijkheden getoond.

Tijdens de lezing van André Kuipers was het even stil op de informatiemarkt van de NatuursteenVakdagen. Bijna alle bezoekers zaten in de zaal om te luisteren naar de avonturen van de astronaut en de beelden te zien die zijn ruimtereizen illustreren. Het gaf een buitenaards kijkje op de wereld en toonde onomstotelijk aan dat duurzaam leven belangrijk is. André over natuursteen: “Ik vind natuursteen prachtig, ik gebruik het zelf ook in mijn eigen huis en het is schitterend. Ik heb pas een fantastische, natuurstenen plaat aangeschaft, omdat het als het ware het oppervlakte van Australië is vanuit de ruimte, dezelfde kleurschakering, schitterend. Het is gewoon kunst!”.

Kidany Kortschot winnaar van de Open Kampioenschappen Steenhouwen

Een Belgische en een Hongaarse natuursteenbewerker hebben met vier Nederlandse natuursteenbewerkers gestreden bij de Open Kampioenschappen Steenhouwen. Zij moesten aantonen wie het meeste vakmanschap in huis had. Gedurende twee dagen werkten ze aan een meesterwerk.

Kidany Kortschot van Slotboom Steenhouwers hakte als beste de blinde tracering uit het blok kalksteen en won daarmee net voor de Hongaar János Nagy.

De jury merkte dat niet alle deelnemers het even gemakkelijk vonden. Er werden fouten in de maatvoering gemaakt, de afwerking was niet optimaal of er was te weinig tijd om het geheel af te krijgen. De derde plaats was voor Frank Peele (Van Leeuwen Natuursteen), die met de Belgische deelnemer Bavo Pausenberger de derde plaats deelde.

Kidany Kortschot verdiende met zijn overwinning een excursie naar de Duitse Jura.

NatuursteenPenning

“Je hebt passie en vakmanschap nodig om iets moois te maken in ons vak. Een enkeling stijgt boven zijn collega’s uit en maakt een meesterwerk”. De Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven roemde daarmee alle genomineerden voor de NatuursteenPenning. Mike Slotboom van Slotboom Steenhouwers en Koen van Velzen kregen de erepenning voor hun meesterstuk: de vernieuwde baldakijn op de Sint Janskathedraal in Den Bosch.

Bas Oomen (MEESTERS In) kreeg ook een NatuursteenPenning van de jury, omdat de replica van een beeldpartij voor Gebouw De Holland in Dordrecht, ook een waar meesterwerk was.