Rabobank verwacht 3 procent groei voor bouw · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Rabobank verwacht 3 procent groei voor bouw

Rabobank verwacht dat de bouwproductie dit jaar 3 procent zal groeien. De sector profiteert van de opkrabbelende economie. De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting verder groeien en de werkloosheid neemt af. Door de hogere consumptie en exportgroei zullen de bedrijfsinvesteringen volgens Rabobank dit jaar verder toenemen.

De woninginvesteringen nemen eveneens toe door een hogere groei van de nieuwbouwproductie en een stijging van de verkopen van bestaande woningen.

De gunstige ontwikkeling van de economie heeft een positieve uitstraling op de bouw, aldus Rabobank. Vooral de woningnieuwbouw laat in 2015 een fors herstel zien. De utiliteitsbouw profiteert van de aantrekkende bedrijfsinvesteringen. Ook is er steeds meer aandacht voor transformatie van vastgoed, vooral van kantoren en winkels.

Bescheiden

Rabobank is minder optimistisch over de infrasector. De productiegroei in deze deelsector van de bouw is in 2015 “bescheiden” doordat investeringen in infrastructuur onder druk staan.

De prognose van Rabobank komt overeen met die van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dat voorspelde twee maanden geleden ook een groei van 3 procent voor dit jaar.

Ondanks de groei blijft de bouw nog flink achter bij andere sectoren, blijkt uit cijfers van het CBS. De omvang van de bouwsector ligt, ondanks een groei van 3,4 procent in 2014, ruim 20 procent onder het niveau van 2008.

De groei van vorig jaar was de eerste substantiële groei sinds lange tijd. Dat was ook te zien in de faillissementscijfers: de grootste daling van het aantal faillissementen was in 2014 te vinden in de bouw; het aantal faillissementen daalde volgens het CBS met 39 procent ten opzichte van 2013.

De werkgelegenheid in de sector liep echter nog fors terug. Het aantal banen is sinds 2008 met ruim 100.000 gedaald.

Volgens Rabobank ligt de uitdaging voor de bouw in het maken van een cultuuromslag naar klantoriëntatie. “Daarbij zal het blikveld zich meer moeten verleggen van het eigen productieproces naar de vraag hoe de partijen in de bouwkolom gezamenlijk de behoefte van de afnemer kunnen invullen. Innovatie en samenwerking, bijvoorbeeld met de bouwmaterialenindustrie, zijn hierbij cruciaal.”

(Bron: Cobouw.nl)