Stucplatenplafond bezwijkt door onjuiste montage · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Stucplatenplafond bezwijkt door onjuiste montage

Laatst is TBA benaderd om een plafond te onderzoeken. Het onderzoek was aangevraagd omdat het plafond voor een groot deel naar beneden was gekomen, terwijl de verbouwing nog niet was afgerond.

De eigenaar en de stukadoor waren allebei aanwezig bij het onderzoek. Het plafond was gestukadoord op stucplaten. Deze stucplaten waren gemonteerd door de eigenaar van de ruimte.

De stukadoor had alleen de oppervlakken gestukadoord. Toen we de ruimte betraden schrokken we van wat zagen. Een groot deel van het plafond was helemaal naar beneden gekomen in een ruimte waar verbouwingen plaatsvonden. Gelukkig was niemand in de ruimte aanwezig toen dit gebeurde!

Tijdens het onderzoek viel op dat de ruimte erg vochtig was. De stukadoor had namelijk een week eerder ook de wanden gepleisterd. Die waren nog nat. En de aangebrachte laag op de wanden was erg dik.

Met het onderzoek wilden we erachter komen wat de oorzaak was voor het bezwijken van het plafond. We hebben vastgesteld dat de  stucplaten van 600 millimeter breed haaks op brede houten rachels waren geplaatst. En deze rachels waren om de 350 millimeter geplaatst. De schroeven zijn veel te diep in de stucplaten geschroefd. Zelfs zo diep dat ze door de kartonnen laag van de stucplaten staken. Bovendien zaten er maar vier schroeven per plaatbreedte in de stucplaat. Met andere woorden: de bevestiging van de stucplaten op de houten rachels was onvoldoende! De stucplaten waren met de pleisterlaag door de schroeven gezakt en naar beneden gekomen.

Tijdens het stukadoren van een plafond worden de stucplaten erg vochtig. En het drogen van het plafond duurt nog langer in een vochtige ruimte. De gipskern in de stucplaat krijgt dan de kans om zachter te worden. Daardoor heeft de gipskern geen draagkracht meer. Zeker niet als er door de kartonnen laag van de stucplaat heen is geschroefd. De stucplaat zakt vervolgens over de schroeven heen. Bovendien waren er te weinig schroeven gebruikt. Stucplaten van 600 millimeter moeten met minimaal 6 schroeven worden vast geschroefd.

Het gevolg van deze onjuist montage is dat het plafond naar beneden is gekomen. Zorg daarom altijd voor de juiste montage bij het monteren van dit type gipsplaat. Om er zeker van te zijn dat u de juiste montage toepast. Hiervoor kunt u onze richtlijn raadplegen: 1.1 Gipsgebonden plafondstucwerk op stijve pleisterdraagconstructies bestaande uit houten of metalen regelwerk met stucplaten.

http://www.tbafbouw.nl/publicaties/publicatie/BA-richtlijn-1.1