Systeemplafonds bezwijken door overbelasting · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Systeemplafonds bezwijken door overbelasting

Bij het TBA is Hermen de Hek de man die alles van plafonds en wanden weet. Onlangs werd hem gevraagd om de oorzaak te achterhalen van het bezwijken van een deel van een systeemplafond. “Het ging om een volledig metalen plafond in een gerenoveerd kantoorgebouw dat door een plafondmontagebedrijf was gemonteerd”, zegt Hermen de Hek. “Een gedeelte van het plafond was losgeraakt en naar beneden gevallen. Gelukkig was er op dat moment niemand aanwezig in de ruimte.

Om de oorzaak te achterhalen, heb ik eerst gekeken naar de plafondconstructie. Het viel mij op dat enkele noniushangers bij de bevestigingen in de betonnen verdiepingsvloer waren bezweken. De brede kop van de Subex nagels waren namelijk op enkele plaatsen losgeraakt, terwijl de rest van de nagels nog in het beton zat. Desondanks waren de hart op hart afstanden van de afhangpunten van de noniushangers volledig volgens de montagevoorschriften van de fabrikant bevestigd. Nadat ik het plafond verder onderzocht, zag ik dat de nagels nergens waren kapotgeslagen. Als dit het geval was geweest, was de draagkracht van de nagels enorm verminderd. Hierdoor had het plafond kunnen bezwijken. Maar dit was dus niet de oorzaak.”

“Ook zag ik dat er klimaatelementen en armaturen in het plafond zaten, die door een installateur waren aangebracht. De installateur had de ellenlange klimaatelementen los in het plafond gelegd en niet, zoals het hoort afgehangen aan de bovenliggende betonconstructie. Als de klimaatelementen zich dan vullen met water moet het plafond de extra belasting dragen.
De oorzaak van de schade was dus duidelijk, de met water gevulde klimaatelementen waren te zwaar voor het plafond. Hierdoor bezweek een deel van het plafond.” “Om meer schade te voorkomen heeft het plafondmontagebedrijf aangeboden om het plafond na te lopen en de klimaatelementen op te hangen. Het installatiebedrijf was namelijk net failliet verklaard. Het mag dus duidelijk zijn dat systeemplafonds in de basis alleen het eigen gewicht kunnen dragen. Laat de installateur dus altijd navragen of een systeemplafond extra belasting kan dragen of dat er extra ophangpunten moeten worden aangebracht. Zo voorkomt u onnodige schade.”