Tegelzetters willen af van misstanden · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Tegelzetters willen af van misstanden

Bovatin start een meldpunt oneerlijk tegelwerk. De brancheorganisatie voor aannemers in tegelwerk bindt daarmee de strijd aan tegen illegale concurrenten. Volgens Bovatin zijn in de branche veel prijsvechters actief die het niet zo nauw nemen met illegale arbeid en arbo-regelgeving op het gebied van onder meer fijnstof en tillen.

“Bedrijven die wél hebben geïnvesteerd in veilig en verantwoord werken hebben door dit soort praktijken het nakijken”, zegt Bovatin-voorzitter Gerard Reus.

De brancheorganisatie werd op de Bouwbeurs in februari overspoeld met klachten over oneerlijke concurrentie. “Het is een rommeltje, maatregelen nemen is dringend noodzakelijk”, aldus Reus.

Bovatin zal overtreders eerst zelf proberen juridisch tot de orde te roepen. Heeft dat geen resultaat, dan wordt de zaak doorgespeeld naar de Aannemersfederatie Nederland. Met het oog op eventuele wraakacties kan de naam van het bedrijf dat de misstanden bij het meldpunt heeft aangekaart geheim blijven, verzekert Reus.

Schade

Volgens Bovatin brengen illegale prijsvechters de bouw en de tegelzettersbranche onherstelbare schade toe. Reus: “Concurrentie op prijs is gezond, maar als de prijsvechters hun prijzen kunnen drukken door gebruik te maken van illegale arbeid tegen dumpprijzen, of door niet te investeren in verantwoord gereedschap of beschermingsmiddelen, dan stellen zij medewerkers bloot aan fijnstof of te zwaar tillen. Dat is niet allen slecht voor de gezondheid van de medewerkers, het trekt ook een wissel op de kosten van de gezondheidszorg.”

Het meldpunt wil ook optreden tegen opdrachtgevers die bedrijven ‘straffen’ omdat ze een punt maken van oneerlijk tegelwerk. Een veelgehoorde klacht in de branche is dat er opdrachtgevers zijn die dreigen klokkenluiders uit te sluiten van nieuwe opdrachten.

Reus benadrukt dat het meldpunt een experiment is. Het is volgens hem afwachten wat het zal opleveren. “Maar we merken dat we niet kunnen wachten op de bevoegde instanties. Dus we nemen dit initiatief in de hoop dat het zal bijdragen aan een gezonde branche.”

U kunt terecht bij LEA met uw melding over oneerlijke concurrentie. In de afbouwsector, bestaande uit de stucadoors- en afbouwbedrijven, plafond- en wandbedrijven, vloerenleggers- en terrazzobedrijven en bloklijmbedrijven, kunt u te maken krijgen met oneerlijke concurrentie. Als werknemers worden onderbetaald en sociale premies, belastingen of heffingen worden ontdoken. Ook kan het voorkomen dat algemeen bindend verklaarde CAO-afspraken niet worden nageleefd.

http://www.loketeerlijkeafbouw.nl/ 

(Bron: Cobouw.nl)