UWV lagere premie WW voor bouwgerelateerde sectoren · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

UWV lagere premie WW voor bouwgerelateerde sectoren

Werkgevers hoeven volgend jaar minder WW-premies te betalen. Het gaat in totaal om een bedrag van 700 miljoen euro, meldt uitkeringsinstantie UWV. De grootste premiedalingen zijn te vinden in vier bouwgerelateerde sectoren.

Dat blijkt uit de Nota premievaststelling Sectorfondsen van het UWV. Het aantal WW-uitkeringen neemt dit jaar naar verwachting met 24.000 af tot 417.000. In 2016 zet de daling door. Het UWV verwacht dat eind 2016 aan 388.000 mensen een WW-uitkering wordt verstrekt.

In de sectoren mortelbedrijf, stukadoorsbedrijf, timmerindustrie en bouwbedrijf gaan de premies het meest naar beneden. “Hier zien we de doorwerking van de positieve economische ontwikkelingen in de bouw, die voor deze sectoren heeft geleid tot minder WW-uitkeringen en een omslag van een negatief sectorvermogen naar een positief sectorvermogen”, meldt het UWV. Alleen de sector Bouwbedrijf, de grootste bouwgerelateerde sector, heeft eind dit jaar nog een “gering” negatief sectorvermogen (6,4 miljoen euro). Een jaar geleden stond de sector echter een flink stuk verder in de min (125,3 miljoen euro). Naar verwachting eindigt de sector bouwbedrijf komend jaar weer boven nul.

Maandelijks bedrag

Werkgevers moeten maandelijks een bepaald bedrag inleggen voor werklozen. Een deel gaat naar een algemeen fonds en een deel naar een sectorfonds. Dat laatste is bedoeld voor alle werklozen in hun sector.

De bouw is één van de zeven sectoren waarin het mogelijk is te variëren in premiehoogte. Net als in de sector schildersbedrijf worden de premies bepaald op basis van het soort contract dat een werknemer heeft. Voor werknemers met een contractduur van minder dan een jaar (kort) betalen de werkgevers een hoge premie en voor werknemers met een contractduur van één jaar of langer (lang) een lage premie. De premie voor de sector bouwbedrijf komt in 2016 uit op gemiddeld 1,82 procent (Kort: 6,07 procent, Lang: 1,47). Dit jaar is de gemiddelde sectorpremie nog 4,72.

In totaal daalt de sectorpremie voor werkgevers uit 46 sectoren. Ondanks de positieve verwachtingen zullen werkgevers uit zestien sectoren volgend jaar een hogere premie tegemoet zien. Dat geldt onder meer voor de sector baggerbedrijf. De sectoren met een hogere sectorpremie hebben te maken met stijgende WW-lasten of een afname van de sectorale loonsom.

Bron: Cobouw.