Verdraaide hangers en eigenwijze dilataties · Nieuws · Technisch Bureau Afbouw
plattegrond
Terug naar alle nieuwsberichten

Verdraaide hangers en eigenwijze dilataties

‘Voor een schadediagnose was ik kort geleden in een gebouw waar verlaagde gipskartonplatenplafonds waren gemonteerd. Het hier toegepaste systeem was opgebouwd uit een metalen raster van T-profielen. Deze T-profielen waren onderling gekoppeld met tussenliggers en afgehangen met noniushangers. De noniushangers waren vastgeschroefd aan het daarboven liggende stalen dak. Tegen dit metalen raster waren twee lagen gipskartonplaten geschroefd. Er waren geen dilataties aangebracht. Dit was namelijk nadrukkelijk vanuit de opdrachtgever verboden.

Er was waarschijnlijk in het hoge plafonddeel een deel van het plafond losgeraakt. Hierdoor was het hele plafond bezweken’, gaat Hermen de Hek, specialist op het gebied van plafonds en wanden, verder. ‘Het achterhalen van de echte oorzaak van het bezwijken van het plafond was erg lastig. De rotzooi was immers al opgeruimd. Toch kon ik door dieper onderzoek wel degelijk mogelijke oorzaken achterhalen. Er waren namelijk meerdere kabels te zien die naar beneden hingen. Waarschijnlijk lagen deze kabels voor het bezwijken van het plafond op het plafond. Vanuit mijn ervaringen uit het verleden wist ik dat losse kabels vanuit de kabelgoot over het plafond worden getrokken. De kans dat de kabels eenvoudig achter de plafondhangers blijven hangen was vrij groot. Om ze los te krijgen was er hard aan de kabels gerukt. Deze krachten waren voldoende om de hangers te laten draaien (torderen). Het losraken hoefde niet gelijk te gebeuren. Een minimale windvlaag of een andere beweging kon dagen later genoeg zijn om op de ophangconstructie in één keer te laten bezwijken. De noniusonderstukken waren dus de zwakke schakels geweest in de ophangconstructie.

Daarnaast had het dilateren van het plafond kunnen voorkomen dat het gehele plafond zou bezwijken. Ontwerpers vinden over het algemeen dilataties niet mooi. Hierdoor willen zij ze in de praktijk ook niet uitgevoerd hebben. Dit was hier ook het geval geweest. Het ontbreken van dilataties zorgden ervoor dat spanningen in het plafondvlak niet weg konden. Hierdoor konden scheuren ontstaan in het plafondvlak. Het ontbreken van dilataties in dit project zorgde ervoor dat het gehele plafond was bezweken.

Voor het aanbrengen van een nieuwe plafond was gekozen voor een zogenaamd 60 x 27 mm systeem. Dit is een oud en vertrouwd systeem dat zijn degelijkheid al jaren heeft verdiend. Dit systeem was absoluut een goede keuze. Voor het monteren van dit systeem was het ook noodzakelijk dat dilataties waren toegepast. De huidige noniushangers waren niet vervangen. De noniusonderstukken daarentegen wel. Dit was nodig zodat ze aansloten op een 60 x 27 mm profiel. De constructieberekening van het dak toonde aan dat het plafond met een enkele gipsplaat deugdelijk kon worden bevestigd. Let er wel op dat de plafondconstructie is berekend voor het dragen van zijn eigen gewicht. Armaturen, zwarte spots en dergelijke. dienen zelfstandig te worden afgehangen aan de bovenliggende constructie. En dus niet aan het plafond! Wilt u advies over hoe u een plafond op de juiste wijze moet monteren? Kijk dan op www.tbafbouw.nl/diensten voor onze diensten.’