070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Zonder goede montage kunt u geen kwalitatief goede gipskartonplaatwanden en –plafonds krijgen. Maar er is meer nodig dan alleen vakkundig monteren. De omstandigheden op de bouwplaats zijn net zo belangrijk. ‘Als die niet in orde zijn dan wordt het heel moeilijk om met gipskartonplaten een goede wand te plaatsen of een goed plafond te monteren’, vertelt onze plafond- en wandspecialist Hermen de Hek. ‘Met name de afgelopen jaren zijn er steeds vaker schades ontstaan in gipsplatenplafonds en dan altijd op de plaatnaden. (Extreem) vochtige omstandigheden tijdens de bouw en (extreem) droge omstandigheden komen tijdens het gebruiken van het gebouw voor. Om de kans op scheurvorming op de naden van de gipsplatenplafonds te verkleinen willen we de voegafwerking sterker maken.’

Om scheurvorming in gipsplatenplafonds zo goed mogelijk te voorkomen hebben fabrikanten (NBVG) en verwerkers (NOA) besloten om per 1 januari 2021 een nieuwe eis voor voegafwerking van plafonds in te laten gaan. Deze eis houdt in dat voor de voegafwerking van plafonds de toepassing van papierband of glasvlies is vereist. Het toepassen van gaasband leidt in de praktijk te vaak tot scheurvorming. Papierband of glasvliesweefsel in de voegafwerking is veel sterker, waardoor de kans op scheurvorming wordt beperkt.  Daarnaast heeft de branche voor de verschillende fases de klimatologische- en bouwplaatsomstandigheden iets anders en duidelijker omschreven.

De nieuwe eis is opgenomen in TBA-richtlijn 3.3 Verwerkingsvoorschrift voor het monteren van wanden en plafonds met gipskartonplaten en gipsvezelplaten. Met deze richtlijn in de hand kunt u met uw opdrachtgever overleggen wat er op de bouwplaats nodig is voor een goed eindresultaat.

Let op! In december 2020 is de TBA-richtlijn 3.3 aangepast. Voor de voegafwerking van plafonds is de toepassing van papierband of glasvliesstroken vereist. Het toepassen van gaasband leidt in de praktijk in zeer veel gevallen tot scheurvorming. Het papierband of de glasvliesstroken moeten tijdens het aanbrengen in de natte voegenvuller worden ingebed. Rechtstreeks verlijmen van papierband of glasvliesstroken op de gipsplaat is niet toegestaan!

Download de gratis TBA-app!