TBA

plattegrond
Terug naar alle publicaties
Dampopen verfsystemen op stukadoorswerk buiten

Dampopen verfsystemen op stukadoorswerk buiten

21 maart 2020

Download PDF

Dampopen verfsystemen op stukadoorswerk buiten

Al eeuwenlang worden buitenmuren en buitengevels van gebouwen gestukadoord, om zowel technische als esthetische redenen. Hier worden van oudsher verschillende pleistersystemen voor gebruikt, op basis van bijvoorbeeld lucht- en/ of hydraulische kalk, kalk en cement, cement en kunststofgebonden of -gemodificeerde producten.

Deze gestukadoorde afwerkingen staan bloot aan weer en wind, vochtinvloeden, wisselingen in temperatuur en vervuiling van diverse aard (groene aanslag, industriële vervuiling ed.). Vanuit technisch én esthetisch oogpunt is het mogelijk en nodig om de kwaliteit van het buitenstucwerk te verduurzamen door er een verfsysteem op aan te brengen.

De toegepaste verfsystemen sluiten niet altijd goed aan bij de eisen en de eigenschappen van de gestukadoorde ondergronden en de verwachtingen van opdrachtgevers. Dat blijkt uit de schades aan geverfd buitenstucwerk die Technisch Bureau Afbouw in de dagelijkse praktijk tegenkomt.

De schades komen voor bij zowel stukadoorswerk op een ongeïsoleerde steenachtige ondergrond als op een ondergrond van isolerend plaatmateriaal. In veel gevallen blijkt dat het toegepaste verfsysteem te dampremmend is. Dat belemmert het transport van vocht in de muurconstructie via het gevelstucwerk naar de buitenlucht waar het kan verdampen. Gevolg hiervan is dat door vriezen en dooien, zoutkristallisatie, transport van inhoudsstoffen en vervuiling schades kunnen ontstaan aan het stukadoors- en verfsysteem. Denk aan verkleuring, scheurvorming, opbolling, onthechting en integrale aantasting van de stuclagen.

Dergelijke schades hebben vaak een voortschrijdend karakter. Op zowel technisch als esthetisch vlak hebben ze een zeer nadelig effect op het gebouw en ondermijnen de constructie en het gebruiksdoel ervan.

Om te zorgen dat een gebouw zowel technisch als esthetisch in een goede conditie blijft en de duurzaamheid van de gevelafwerkingen wordt gewaarborgd, is het nodig om het juiste type verfsysteem toe te passen op een gestukadoorde gevelafwerking. Deze folder geeft u de informatie die u hierover nodig heeft. 

Download PDF

Andere publicaties

nee, bedankt
Download TBA App! Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store