TBA

plattegrond
Terug naar alle publicaties
TBA Richtlijn 1.11

TBA Richtlijn 1.11

22 oktober 2019

Download PDF

TBA Richtlijn 1.11

Het ontstaan van vochtproblemen door of ten gevolge van opstijgend – of optrekkend vocht- of zijdelings zakwater in de muurconstructie is een veel voorkomende en vervelende situatie in renovatie -en monumentale gebouwen.

De oorzaak van dit opstijgende vocht moet op een correcte, lees: duurzame, wijze worden bestreden of worden weggenomen. Optrekkend vocht in een constructie is het gevolg van een watertoetreding in de constructie vanuit verschillende oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door leidinglekkages, een hoogte wisselend grondwaterpeil, overstromingen, en/of door zijdelingse toetreding via het maaiveld ontstaan (grondvocht, niet of tijdelijk stuwend zakwater en van buitenaf drukkend water). Problemen zoals oppervlaktecondensatie, inwendige condensatie of inferieure afwerkingen zijn geen oorzaken van opstijgend vocht. Het vaststellen van de exacte oorsprong van het vochtprobleem, middels diepgaander vochtonderzoek, is dan ook onontbeerlijk.

In de afgelopen jaren zijn verschillende methodes ontwikkeld die in meer - of mindere mate succesvol waren als behandeling tegen opstijgend vocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keramische ventilatieroosters en elektro-osmose, dan wel het volledig afsluiten van de wand- en gevelzijde van de muren met een membraam of een waterdichte bepleistering.

In de praktijk wordt het horizontaal injecteren c.q. het inbrengen van een horizontaal vochtscherm al een groot aantal jaren toegepast.

Vanuit de praktijk is het niet altijd helder op welke wijze het vochtprobleem het beste kan worden verholpen. Waar komt het vocht vandaan, heeft het vocht in de constructie een onbekende weg gegaan en komt het op enig moment ergens zomaar aan het oppervlak van de wand of gevel naar buiten. Is het vochtprobleem aan beide zijden -en de onderzijde van de muurconstructie te onderzoeken en te verhelpen. Dient hierbij een injectiemethode met een vloeistof (oplosmiddel houdend -en/of water gedragen) of met een gel of crème te worden uitgevoerd. Het succes van het injecteren hangt sterk samen met het vooraf uitvoeren van het juiste onderzoek, met de juiste apparatuur en het stellen van een gerichte diagnose. Hierop kan de productkeuze c.q. het injectiemateriaal en de uitvoering van het injectiesysteem worden bepaald en de afdichting worden gerealiseerd. In dit kader zijn er voorheen al diverse studies geweest waarbij gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals TU-Delft, TNO, WTCB en WTA betrokken zijn geweest. Hierbij zijn o.a. van verschillende leveranciers injectiemiddelen getest, zowel in de praktijk en het laboratorium en zijn testen ontwikkeld om een versnelde praktijkproef te doen naar de effectiviteit van het toegepaste injectiemiddel in combinatie met het gevelmateriaal. Er zijn omtrent dit onderwerp richtlijnen en technische informatie- en aanbevelingsbladen bekend van
o.a. SBR-CUR, ERM, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Monumentenwacht, De Molenstichtingen en dergelijke.

Omdat in de bouw en bij opdrachtgevers nog steeds vaak rondom het uitvoeren van vochtbestrijding middels injecteren een zweem van tovenarij heerst, en voldoende voorlichting ontbreekt, ligt deze TBA
richtlijn nu voor. Download PDF

Andere publicaties

nee, bedankt
Download TBA App! Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store