TBA

plattegrond
Terug naar alle publicaties
TBA Richtlijn 1.12 Richtlijn voor het aanbrengen van glad of gespaand decoratief stukadoorswerk

TBA Richtlijn 1.12 Richtlijn voor het aanbrengen van glad of gespaand decoratief stukadoorswerk

14 mei 2018

Download PDF

TBA Richtlijn 1.12 Richtlijn voor het aanbrengen van glad of gespaand decoratief stukadoorswerk

Het decoratief afwerken van ondergronden zoals badkamerwanden, wastafelunits en aanrechtbladen met een waterdichte, gladde en harde gestukadoorde afwerking is de laatste 20 jaar niet meer weg te denken. Dit is een voortreffelijke mogelijkheid voor creatieve vormgeving. Ook binnen de denkwijze van binnenhuisarchitecten en opdrachtgevers.

De mogelijkheden om ondergronden en oppervlakken in welke vorm, kleur of toepassingswijze technisch en esthetisch met dit type stucmaterialen af te werken zijn vrijwel onuitputtelijk. In de meeste gevallen zal een architect en opdrachtgever na realisatie van deze afwerking een zeer tevreden gevoel hebben en er vanuit gaan dat deze afwerking qua duurzaamheid in lengte van jaren zal functioneren. Echter zoals vrijwel iedere afwerking in een woning heeft ook een decoratieve gestukadoorde afwerking in een natte ruimte onderhoud nodig. Dit onderhoud is van wezenlijk belang om de esthetische -en technische duurzaamheid te continueren. De kwaliteit van dit type gestukadoorde afwerking kan door invloeden vanuit de ondergrond negatief worden belast. Deze richtlijn is een hulpmiddel om de verwerkers c.q. stukadoors- en afbouwbedrijven, opdrachtgevers, architecten, aannemingsbedrijven en installateurs te adviseren over hoe zij de ondergrond constructie dienen voor te bereiden voor de decoratieve gestukadoorde afwerking.

De richtlijn gaat in op te stellen eisen aan de ondergrond, de afdichting tussen overgangen in ondergronden, de wijze waarop leidingwerk dient te worden aangebracht en afgewerkt en de wijze waarop het decoratieve stukadoorswerk behoort te worden gerealiseerd.

Deze TBA richtlijn is tot stand gekomen door de inzet en medewerking van de volgende personen: Jeroen van Woudenberg, Ralph Peterson, Mauro Scatozza, Karel Nieuwenhuis, Hans Groenwegen, Fekke Haringsma (NOA), Frits Kool, Alphons Hagen (TBA) en Ed van der Plas (TBA).


Download PDF

Andere publicaties

nee, bedankt
Download TBA App! Download de TBA App
beschikbaar voor
MOBIEL en TABLET
Play Store  of  Apple Store