070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

Bij de oplevering van stucwerk ontstaat vaak de discussie of iets mooi of lelijk is. Persoonlijke voorkeuren zorgen dan voor woordenwisselingen. ‘Dit was ook het geval toen ik laatst de esthetische kwaliteit van een cementgebonden pleistersysteem moest beoordelen’, vertelt stukadoorsexpert Ed van der Plas. ‘Het systeem was afgewerkt als zijnde ‘schuurwerk’. Maar de aanvrager was niet tevreden over de esthetische kwaliteit van het afgewerkte stucwerk. Het zag er volgens hem niet uit. Als antwoord heeft het stukadoorsbedrijf het stucwerk hersteld. Maar dit mocht niet baten. De aanvrager was nog steeds ontevreden. Bovendien had hij ook zijn twijfels over de technische kwaliteit van het stucwerk waarop hij besloot om het TBA in te schakelen. Toen ik het oppervlak van de gevels, schoorstenen, balkon- en tuinmuren onderzocht trof ik het volgende aan:

– Toepassing van ongeschikte stelspecie met als gevolg het losraken van stucstopprofielen ter plaatse van de dakopbouw.
– Te diep ingesmeerde hoekprofielen.
– Scheurvorming ter plaatse van de hoekprofielen.
– Tegen de aluminium kozijnen opgesmeerd stucwerk met als gevolg afbrokkeling en ongecontroleerde scheuren.
– Omgevouwen kopschotten met kiervorming. Dit brokkelde af en scheurde.
– Krom afgewerkte neggen.
– Over de loodslabben gesmeerd stucwerk.
– Ernstige structuurverschillen (grove en fijne streeppatronen en zelfs gladde plekken).
– Niet afgewerkte geveldelen met verdikkingen.
– Onvoldoende tot niet onder het maaiveld doorgezet stucwerk.

Uit de metingen met een precisierei van 100 cm en een kaliberweg bleek dat er veel onvlakheden aanwezig waren. Naast de technische en esthetische kwaliteit waren de kozijnen, waterslagen, loodslabben en dakbedekking ernstig bevuild. De esthetische kwaliteit van het schuurwerk op de gevels heb ik getoetst aan de hand van Oppervlaktebeoordelingscriteria Stukadoorswerk buiten, Groep 1. Deze groep bevat een gepleisterd of fijn geschuurd oppervlak. Op basis van deze criteria kon ik niet anders concluderen dat het stucwerk op de gevels, balkon- en tuinmuren schandalig slecht was uitgevoerd. Voor wat betreft de technische kwaliteit heb ik de opdrachtgever en aannemer verwezen naar de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant. Volgens deze voorschriften waren de omgevouwen kopschotten van de toegepaste waterslagen niet juist afgestemd. Zowel de esthetische als technische kwaliteit waren ondermaats. Daarom waren de kosten van de herstelwerkzaamheden voor het stukadoorsbedrijf.’

Omdat het Technisch Bureau Afbouw richtlijnen opstelt, zou een discussie over de esthetische kwaliteit van stucwerk helemaal niet nodig hoeven zijn. Doordat onze technisch adviseursdeze richtlijnen zelf opstellen weten zij precies waar ze het over hebben. Dit helpt ze bij het beoordelen. Heeft u een geschil? Wij staan voor u klaar. Bel 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl.

Download de gratis TBA-app!