070 33 66 500 info@tbafbouw.nl

‘Tijdens mijn werk kom ik regelmatig afwijkingen in vloerafwerkingen tegen. Dit was ook het geval bij een bedrijfspand waar ik laatst was’, vertelt Onno de Vries, vloerendeskundige. ‘Als onderdeel van de verbouwing van het pand had de aanvrager betonlook gietvloeren laten aanbrengen. Na het aanbrengen ontstonden al gauw druppelachtige vlekken in het oppervlak. De aanvrager was ten einde raad en besloot om het TBA in te schakelen om een oordeel te geven. Toen ik in het bedrijfspand was heb ik de vloeren uitgebreid onderzocht. De vloerafwerking bestond uit een epoxy primer, een polyurethaan schraaplaag, een polyurethaan gietvloer en een transparante polyurethaan matte topcoating. Voor het aanbrengen van de topcoating waren al lichte vlekken zichtbaar. Maar door tijdsdruk werd toch besloten om de topcoating aan te brengen.

Na enig onderzoek kwam ik tot de conclusie dat er sprake was van zogenaamde Bénardse cellen in plaats van druppelvlekken. Bénardse cellen ontstaan in kunststof gietvloeren als gevolg van convergentiestromen en turbulentie in het nog natte materiaal. Bénardse cellen treden vooral op als een vloerafwerking wordt aangebracht in een periode waarin de luchttemperatuur nog toeneemt. Ook kan de aanwezigheid van oplosmiddelen die gebruikt zijn voor reiniging dit effect in de hand werken. Maar de aanvrager gaf aan dat er geen ongebruikelijke oplosmiddelen waren gebruikt. Dus dit was niet de oorzaak. De oorzaak was ook niet de aanwezigheid van een warme ondergrond door bijvoorbeeld zoninstraling. Als dit wel het geval zou zijn, zouden de cellen in een hoge concentratie bij de ramen moeten zitten. Hier was geen sprake van. Naast bovenstaande oorzaken was het gebruiken van een onjuist dispergeermiddel wel een
mogelijke oorzaak van de cellen. Dit is eenvoudig te controleren:

Neem materiaal van het betreffende chargenummer. Meng dit volgens instructies met harder (per kleur, niet door elkaar). Giet het uit op een neutrale ondergrond of een schone PE-plaat. Laat het materiaal 5-8 minuten doorharden en haal er dan een getande lijmkam of een prikroller doorheen. Beoordeel na verharding het oppervlak van het vervaardigde monster. Na de test liet de laag inderdaad strepen zien. Dit betekende dat de oorzaak een onjuist dispergeermiddel was. De klacht kon slechts opgelost worden door het aanbrengen van een nieuwe (dunne) laag gietvloer in de gewenste kleurschakering. Vanzelfsprekend raadde ik aan om eerst de basismaterialen te testen zoals beschreven indien er geen ongeschikte oplosmiddelen gebruikt waren.

Heeft u schade? Bel 070 33 66 500 of mail naar info@tbafbouw.nl

Download de gratis TBA-app!